Flere nyheder

 
Teater
Skammerens datter

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Skammerens datter
Man. 22. dec. 2014


(Foto: Emilia Therese)

Det er med få remedier og rekvisitter lykkedes Odense Teater at skabe en gedigen opsætning af Lene Kaaberbøls roman fra 2000. Det er sangene fra musicaludgaven fra opsætningen på Østre Gasværk i 2012, der både giver forestillingen rum og skaber et tankeunivers, hvor den enkelte karakters indre følelser formidles til publikum. En på alle måder helstøbt forestilling, der er alle pengene værd.

Efterhånden er genren for fantasyromaner med et middelalderligt bagtæppe godt og grundigt gennemtærsket. Handlingen er som trukket efter en fast skabelon, hvor den fattige eller udstødte rejser sig, og det, der før var abnormt eller mærkeligt, viser sig at være magisk og frelsende. Det gælder velsagtens Ringenes Herre, Hobitten, Harry Potter, Det Gyldne Kompas og Twilight-sagaen. Og på samme tid er det egentlig blot historien om Buster Oregon Mortensen, der skal igennem kærlighed og død for at bryde hverdagens trivialiteter og udfordringer. Eller Gummi-Tarzan. Eller.. Fortsæt selv rækken. Men det er en genre, der i den grad har fået fat i det store publikum, og ikke mindst børn og unge. Derfor er det med nogen nysgerrighed, man sætter sig til rette for at se teaterforestillingen Skammerens Datter på Odense Teater. Selve handlingen er uhyre banal og triviel, men yderst effektfuld. Skammerpigen Dina må tåle den udstødtes manglende anerkendelse i det lille lokale samfund, da hun ligesom sin moder kan se folk i øjnene og få dem til at skamme sig. Denne evne bringer først moderen, dernæst Dina, til dragebyen Dunark, hvor den lumske Dragan forsøger at beskylde fyrstesønnen Nico for mord på fyrstefamiliens tre øvrige medlemmer. Som en anden Ronja Røverdatter kæmper Dina imod den onde Dragan og ikke mindst dennes moder for at sikre, at retfærdigheden sker fyldest. Ved historiens afslutning er alle befriet, men freden er langt fra genoprettet. Der venter flere udfordringer og det endelige slag.

Man har valgt at skabe en simpel scene med mange små tekniske virkemidler. Dertil kommer et konstant lydunivers, der veksler mellem lydkulisser og sange. Begge dele meget effektfuldt og helt i fortællingens ånd. Og så har man virkelig ramt rollen som Dina med skuespilleren Nana Morks. Hun både ligner, spiller og er skammerens datter. Helt utroligt. Det er ganske enkelt teater, når det er allerbedst. Selv den grusomme drage er virkelig godt udført; den er en raffineret rekvisit, men larmer og skræmmer på en meget effektfuld måde, når den skal kropsliggøre den ondskab, Dina skal kæmpe imod. Forestillingen spiller indtil 7. marts 2015.

Skammerens datter
Sukkerkogeriet, Odense Teater

Se spilleplan