Flere nyheder

 
Film
Ikke mere "Taken" nu, tak

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ikke mere "Taken" nu, tak
Tor. 8. jan. 2015


(Foto: Scanbox)

Endnu engang kommer Liam Neeson på dybt vandt, når han i rollen som den pensionerede CIA-agent kæmper for retfærdighed og beskyttelse af sin familie på sin helt særlige måde. Men hvor mange gange kan publikum blive ved med at synes, det er spændende at se på?

Hvornår lærer filmverdenen, at man skal stoppe, mens legen er god? Bare fordi man rammer plet med en succesfuld blockbuster første gang, er det ikke ensbetydende med, at man skal blive ved med at koge suppe på det samme kyllingeben om og om igen, for det bliver bare aldrig ligeså godt som første portion.

Den eneste grund til at det fungerer med film som Harry Potter og Ringenes Herre er, at man har bøger at holde sig til, og derfor bliver det ikke så nemt kedeligt og ligegyldigt, som hvis man prøver at pumpe endnu et manuskript ud af en tidligere filmsucces.

Taken 1 var virkelig vellykket. Absolut succesen værdig. Den havde en god historie, et følsomt emne - både far-datter-relationen, men også hele trafficking-delen - og så var den sprængfyldt med action. Den sad lige i skabet. Men så kom to'eren, hvor fjenden vil have hævn, og den stakkels familien Mills igen måtte udsættes for alverdens farer og trusler på deres ferie i Istanbul. Den havde ikke samme gode fortælling og var egentlig bare en ligegyldig actionfilm, man hurtigt havde glemt igen.

Det samme gælder for Taken 3; en ret ligegyldig actionfilm, som dog forsøger at hive lidt følelsesmomenter ind hist og her med et familiedødsfald, graviditet og nære relationer, men det spiller bare ikke rigtigt.

Denne gang er det ikke kun kidnapning eller fjendtlige hævnforsøg, de er oppe imod. Men derimod får nogen direkte ramt på Bryan Mills' (Liam Neeson) ekskone Leonore (Famke Janssen) og får det til at se ud som om, han selv står bag det. Herefter går jagten ud på at finde ud af, hvem der gjorde det og hvorfor. Samtidig forsøger han at holde datteren Kim (Maggie Grace) uden for fare, hvilket godt kan være lidt svært, når man ikke ved, hvor faren kommer fra.

Flere steder i filmen virker det, som om de obligatoriske biljagter bare er blevet kastet tilfældigt ind - her og der, og hvor det nu lige passede. Det er i hvert fald ikke noget, der får én til at hoppe af spænding i sædet, men snarere tænke "Ja det er godt - videre!".

Andre steder fåk undertegnede også lidt ondt af Liam Neeson, for han virker næsten for gammel til at være actionhelt. Om det er meningen, er lidt uklart, for godt nok skal han spille en ældre, pensioneret agent med et barnebarn på vej. Men han skal samtidig også være en "bedstefar med slag i". Det harmonerer bare ikke rigtigt. Dog skal man bestemt ikke tage fejl af Neesons talent, for han er altid skarp i sine roller- han er jo bare også en ældre herre efterhånden.

Så hvis man som undertegnede er glad for Taken 1 - så bare hold fast i den.

Taken 3

Se spilletider
Se filminfo