Flere nyheder

 
Litteratur
Tiden efter min tid

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tiden efter min tid
Fre. 9. jan. 2015

Æstetisk smuk og dyster, ensom tristesse præger fotobogen "Tiden efter min tid", som Gyldendal udsendte 19. december. Bogen indeholder fotos af den internationalt anerkendte reportagefotograf Joachim Ladefoged.

Bogen vil ifølge Ladefogeds eget forord tage beskueren med på en rejse tilbage i tiden til fotografens barndom - deraf titlen. Joachim Ladefoged viser nutidige billeder fra sin egen barndoms steder fra 1970 til 1987 - fra hjem i Grølstrup og Nykøbing Mors, fra børnehaven i Lystrup og sidste skoledag i Silkeborg, Idrætsefterskolen i Haverslev og billeder fra Ladefogeds bopæl som kollektivist. Formen er enkel og stilren, farvepaletten overvejende mørk. Mørke skov og træer går igen. En markvej gennem en våd bilrude. Snefnug på en mørk nattehimmel. En tunnel på skolevejen. Undersiden af Sallingsund-broen som en sort streg tværs gennem en grå himmel. Vejene fører ingen steder hen. Selv legeredskaber udtrykker ensomhed. En trehjulet cykel. En tom gynge. Et mål på en snedækket fodboldbane. En basketballkurv i en menneskeforladt gymnastiksal. Menneskene er alene. Ansigtsløse, med ryggen til eller med trist ansigtsudtryk. Eneste undtagelse er billedet "Salke på sin seng". Her er farverne varme og en pige ligger på sin seng og kigger direkte på os - dog med et neutralt ansigtsudtryk. Også et billede fra farmorens barndomshjem med referencen "Hygge" er et varmt glimt i mørket, men følelsen af ensom tristesse forlader os ikke.

Bogen er udgivet med støtte fra Ny Carlsberg Fondet, hvis formål er at "virke for kunsten i stifterens fædreland, Danmark" og som sådan må den opleves. Som en kunstbog. Navne som Edward Hopper og Vilhelm Hammershøi er oplagte inspirationskilder. Ladefoged tager beskueren med på en følelsesmæssigt udfordrende rejse og italesætter med sine billeder et alment menneskeligt grundtema om eksistentiel ensomhed. Billederne er af teknisk høj kvalitet og indeholder følsomhed, der giver dem en sanselig dybde. Udfordringen for denne anmelder er, at den gennemgående stemning og motiverne er så ensartede, at efterrationaliseringen kommer til at gå i ring. Her er trist, koldt og ensomt. Ladefoged fortæller i forordet, at han har brugt arbejdet med bogen til at se nærmere på, hvad han kan give videre til sine egne børn. Et hårdt møde for at finde egne rødder, skriver han. Og hvad kan han så give videre? Det lykkes ikke helt at formidle et svar. Trods de fotografiske kvaliteter er bogen en smule monoton og løfter sig som helhed ikke til et højt, kunstnerisk niveau.

Joachim Ladefoged: Tiden efter min tid
Gyldendal, 108 sider
ISBN: 8702157500