Flere nyheder

 
Film
Clive Barker og "Nightbreed"

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Clive Barker og "Nightbreed"
Ons. 18. feb. 2015
kilde: KultuNaut

Der er fokus på britiske Clive Barker i februar og marts måned, hvor Cinemateket, CPH PIX og Galleri Oxholm i samarbejde præsenterer en tværmedial fejring af det britiske horror og fantasy-ikon.

Her er omdrejningspunktet en udstilling i Galleri Oxholm samt en filmserie med mere i Cinemateket, hvor der blandt andet er mulighed for at se en ny udgave - Director's Cut - af Barkers monster epos "Nightbreed" fra 1990. Lige netop denne film - som er baseret på Barkers egen roman, "Cabal" - vises i sin nye form i sammenhæng med dens 25 års jubilæum. Filmen har i Director's Cut udgaven gennemgået en restaurering og er blevet 20 minutter længere. Nogle scener fra originalversionen er klippet ud og en lang række nye scener, der er fundet frem via et minutiøst og dedikeret arkæologisk arbejde.

Da det efterhånden er en lang række år siden, jeg så den originale version, så er det forholdsvis svært lige at gennemskue forandringerne. Men fortællingen er bundet godt sammen og får i den længere udgave mere tid til at folde sig ud. Historien, der er et mytologisk horror-eventyr om en art væsener (monstre) - alle meget forskellige, men med det til fælles, at de er meget anderledes og uønskede blandt menneskene. Derfor lever de skjult, i deres egen "verden", et sted, der hedder Midian.

Hos Clive Barker findes sympatien særligt hos de monstre, der er forfulgte. Den egentlige ondskab er placeret blandt menneskene - her ikke mindst i form af den vanvittige Dr. Philip K. Decker (spillet af David Cronenberg), der bag sit ydre som respekteret psykiater, gemmer på en bestialsk seriemorder af værste slags.

En konfrontation mellem menneskene og de jagede monstre er selvfølgelig uundgåelig. Men hvor de krigeriske mennesker efterlader et billede af afstumpethed og moralsk forfald, der bliver monstrenes fællesskab afslutningsvis fremstillet i et lys af håb og samhørighed.

"Nightbreed" er en rigtig god film, der både hvad angår fortællingen og sammes univers samt de fantasifulde og groteske væsener (og dem er der mange af), fascinerer og underholder. Den kan ikke sige sig fri for 80'er "sygdomme" som lidt for manieret effektjageri hvad angår eksempelvis speciel effects. Men Clive Barker er jo næppe heller minimalist. Han går hele vejen - og lidt længere - hvilket i hans film de fleste steder fungerer. Men her og der bliver det for meget, for understreget og udpenslet. Men igen, det er både fascinerende og underholdende.

"Nightbreed" Director's Cut kan ses lørdag 21. februar klokken 21.45 i Cinemateket.

Læs mere om arrangementer og forestilling på cinemateket

Læs mere om udstillingen på Galleri Oxholm