Flere nyheder

 
Litteratur
Platon komplet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Platon komplet
Tir. 10. mar. 2015

Med sjette bind udgivet er Platon nu nyoversat på dansk. Det må siges at være et arbejde, der er fyldestgørende for sin generation af oversættere, der alle har bidraget til en af de seneste års absolut mest gedigne udgivelser. Det er et 6-stjernet værk, hvor bind for bind har holdt den høje kvalitet, der allerede blev cementeret fra starten af.

I bund og grund er der ikke så meget at sige. Missionen er lykkedes. Platon er på alle tænkelige måder ajourført i en dansksproglig sammenhæng, så både gamle og nye læsere kan stige ombord i det digre værk. Det er fornøjelig læsning, på ingen måder kun tung og filosofisk, men i høj grad også skrivekunst, når det er bedst. I dette sjette og sidste bind samles mindre omfangsrige tekster. Der startes med Platons breve og sluttes med Herodikos' tekst Til en Sokratesven. Som det var tilfældet med de øvrige bind, så er der grundig indføring i teksterne samt relevante oplysninger ang. oversætterens valg og disponeringer. Sjette bind er på en måde de sidste krummer fra en af antikkens mestre, men også en afslutning på et imponerende tankesæt, der igennem 5 tunge bind har sat det vestlige menneskes eksistens ind i en kontekst, vi den dag i dag kun vanskeligt forstår. Når man læser Platon, virker han moderne og fuld af kraft.

Som helhed er det imponerende, at værket både kan læses af lægmand og den studerende. Der er noter til læsningen undervejs, men de korte introduktioner til hver tekst fungerer fantastisk godt. Man kan ikke undgå at nørde lidt med på forskningen i Platon, når man læser. Og ja, der er vanskelige steder eller passager, der trækker på ens tålmodighed og ikke mindst forståelsesramme. Men er det ikke netop det, læsning og tænkning kan? Platon var nok først og fremmest filosof, men han kunne altså også skrive eller forelæse, så muserne måtte forbarme sig. Han er på alle måder den centrale skikkelse i vesteuropæisk kultur.

Herfra skal der kun lyde de varmeste anbefalinger - og en tak for den store indsats. Bogsamlingen ville aldrig være den samme uden.

Platon: Samlede værker i ny oversættelse, bind 6
Gyldendal, 479 sider
ISBN: 978-02-07061