Flere nyheder

 
Film
Insurgent

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Insurgent
Tor. 19. mar. 2015


(Foto: Andrew Cooper/ Nordisk Film Distribution)

Den anden filmatisering af Veronica Roths populære serie af sci-fi ungdomsbøger er nu klar i biograferne landet over. Et blik på rollelisten til "Insurgent" kunne tyde på, at der er potentiale til en god film, men manuskripten halter gevaldigt.

Shailene Woodley er bestemt en ung skuespillerinde, der kan noget. Kate Winslet, Naomi Watts og Octavia Spencers navne gør, at man tænker, at det da ikke kan blive helt skidt. Men der er faktisk ikke meget at komme efter for disse gode skuespillere. For de arbejder med et manuskript, som nærmest råber på førstehjælp for at kunne holde sig kørende i godt to timer.

Insurgent er fortællemæssigt mere sammenhængende end sin forgænger Divergent, hvor hele universet skulle etableres og persongalleriet præsenteres. Det er dog en meget tynd handling, som instruktøren Robert Schwentke forsøger at skjule ved en masse action-scener, imponerende scenografi og ved bruge alle de CGI-virkemidler, han kan komme i nærheden af.

Filmen bliver hurtigt et kedeligt bekendtskab. Det ellers interessante fokus på fraktion-systemet, der inddeler indbyggerne i fem samfundsgrupper (Abnegation, Erudite, Amity, Candor og Dauntless), fra den første film Divergent (2014) bliver sat lidt i baggrunden. I stedet rettes fokus mod Jeanine (Kate Winslet), lederen af Erudite-fraktionen. Det var ellers lykkedes vores heltinde Tris (Shailene Woodley) og kæresten Four (Theo James) at stoppe Jeanine fra at lave en kæmpehær i den foregående film. Jeanine har nu fundet et gammelt magisk objekt, som kun kan åbnes af en Divergent. Objektet skulle efter sigende indeholde informationer fra deres forfædre. Informationer om hvorfor fraktion-systemet er vigtigt at opretholde, og hvor farlige individer Divergents er. Jeanine har derfor fået udviklet en speciel skanner, der kan måle, hvor mange procent Divergent en person er. Hun leder efter én, som er 100 % ren Divergent, og som hun kan tvinge til at åbne det magiske objekt. Der skal ikke meget tankevirksomhed til at gætte, hvem det mon er, Jeanine skal bruge... Ligesom Divergent trækker Insurgent på tematikken om identitet og transformationen fra teenager til voksen. Det bliver nærmest udbasuneret i en scene, hvor Tris er i gang med en af de personlighedstest, Jeanine udsætter hende for. Tris er blevet bedøvet med et serum, der fremmer hendes hjerneaktivitet, og hun bliver via nogle tuber koblet ind i et program (lidt som i Matrix-filmene), hvor hun skal slås med sig selv.

Insurgent er en mere mørk film end Divergent var. Nu bliver folk slået ihjel på en mere iskold og ondskabsfuld måde end blot at blive pløkket ned, fordi de er fjenden. Nu skal de lige have en lille tale med på vejen, inden de dør. Sådan som en lille pige, der bliver henrettet, (fordi hendes procent af Divergent ikke er høj nok) får af vide, at hun skulle have gemt sig noget bedre.

Manuskriptet, skrevet af Akiva Goldsman, Brian Duffield og Mark Bomback, virker temmelig "venstrehåndsagtigt". For eksempel da Jeanines "Stormtroopers" har skudt nogle væmmelige små nano-robotter ind i huden på en del af modstandsgruppen, som Tris og Four er en del af. Nano-robotterne gør, at hun kan tage kontrol over personerne og få dem til at begå selvmord. Det virker jo som et udmærket "suspense sideplot", der kunne være kommet meget spændende ud af - hvis ikke det var fordi, den manuskriptmæssige løsning er at lade godt en time af filmen gå, indtil en person blot udbryder: "We fixed that problem!", og det var så det. Hvorfor bruge spilletid på at vise, hvordan de fandt ud af at komme af med disse dødelige nano-robotter!? Det virker også lidt modstridende at have en kvindelig heltinde, som hele tiden skal reddes ud af farlige situationer af sin kæreste. Så meget for at have en kvindelig action-helt.

Shailene Woodley og co. er nu halvvejs gennem denne trilogi, og for Hollywood består enhver trilogi med respekt for sig selv af fire film. Så der er håb forude, for at der bliver koblet nogle bedre manuskriptforfattere på Allegiant, som er den første af sidste del, og som kommer i biograferne i foråret 2016.

INSURGENT

Se spilletider
Se filminfo