Flere nyheder

 
Film
Sød sci-fi for de mindste

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sød sci-fi for de mindste
Tor. 26. mar. 2015


(Fox-film)

"Hjem" er et godt bud på animationsudgaven af "E.T." anno 2015. Den kan give de yngre familiemedlemmer et ganske ufarligt og lalleglad første møde med sci-fi-genren.

En dag opdager de lilla rumvæsener, bøverne, Jorden og ser den som løsningen på alle deres problemer. De forsøger nemlig at gemme sig fra deres fjender, der har jagtet dem rundt i mange galakser. Da bøverne finder Mælkevejen, bliver deres leder, Kaptajn Smek (dansk stemme af Christian Damsgaard), ganske begejstret. For han er sikker på, fjenderne lider af laktoseintolerance og aldrig vil turde lede efter dem i netop denne galakse.

Bøverne har undersøgt, at der på Jorden kun bor en laverestående race, der kaldes "menneskeheden". Dem mener bøverne, at de kan hjælpe ved at invadere deres planet og flytte dem alle til en koloni i Australien. Dér får de adgang til alt det, de skulle have brug for.

Vi følger bøven Oh (dansk stemme af Caspar Phillipson), som har fået det noget usædvanlige navn efter den lyd, hans med-bøvere udbryder, når han er i nærheden. Med andre ord, Oh passer ikke rigtig ind blandt de andre bøver. Han higer efter at få venner. Men da bøverne ikke har venner eller har nogen familiestruktur, ud over at de blindt lytter til deres kaptajn, er det svært at være Oh. Det kommer til at gå helt galt for Oh, da han forsøger at sende en e-mail om indflytterfest i sin lejlighed på Jorden til en af de andre bøver. I stedet kommer han til at sende den til hele galaksen, heriblandt også til fjendernes rumskib. Han er altså tæt på at have røbet deres lokation for fjenderne, og han flygter fra bøverne for at undgå at blive straffet. Det viser sig dog, at nogle af de kloge bøver finder ud af, at de kan stoppe e-mailen til fjenden ved at taste Ohs kodeord ind. Så derfor går den store eftersøgning i gang efter Oh.

Oh møder menneskepigen Tip (dansk stemme af Sasia Mølgaard), der har gemt sig sammen med katten Gris. Så hun blev ikke flyttet til kolonien i Australien sammen med resten af menneskene. Tip forsøger at finde sin mor og er ved første øjekast meget skeptisk over for Oh. Oh fortæller Tip, at han kan hjælpe hende med at finde hendes mor og tilbyder at reparere morens bil, som Tip er kommet til at ødelægge. Så med en opgraderet bil, som nu kan flyve, skyde med ost, og hvis brændstof er tre varianter af slush-ice, bliver Oh og Tip gode venner under turen ud for at finde Tips mor. Oh finder ud af, hvad det vil sige at være en del af en familie og at høre hjemme ikke blot ét sted, men også at høre hjemme hos en anden person. Her kan jeg ikke lade være med at tænke på Walt Disney animationsfilmen fra 2002 Lilo & Stitch, hvor forståelsen af, hvad en familie er, også var det bærende element.

Hjem er baseret på bogen The True Meaning Of Smekday af Adam Rex. Den er en sød historie om en pige, som møder et rumvæsen. Men filmen mangler lidt personlighed. Historien og persongalleriet bliver fortalt med de store penselstrøg, hvilket som sådan er ganske fint med de små børn som modtagere. Bøverne er nogle små gummiagtige væsner med tentakler som fødder, og de skifter farve, alt efter hvilket humør de er i. Det er et sødt greb, som tilfører dem lidt mere karakter. Man skal dog lige vænne sig til Ohs sprog, da han taler med omvendt ordstilling. Det lyder lidt som noget, der har været gennem Google Translate.

Hjem er instrueret af Tim Johnson. Han har skabt et fantasifuldt univers med bløde former og pastelfarver. Den er farverig, livlig og utrolig glad at se på. Det er svært ikke at holde af katten Gris og at smile af de bybilleder, som vises undervejs. Såsom når Eiffeltårnet hænger på hovedet. Hjem har mange af de gode ingredienser, som en småbørnsfilm skal have. Det er en letforståelig handling. Den har et poppet soundtrack, leveret af Rihanna. Alt sammen noget som gør, at den kommer til at ramme sit publikum godt. Det ligger dog ikke i kortene, at Hjem får den samme brede popularitet som Dreamworks' film How to Train Your Dragon fra 2010. Men man fornemmer, at der kommer bøver i flere farver i Happy Meals på McDonald's.

Det er såmænd ikke en super underholdende film for de voksne, hvis man i påsken tager sine små poder med ind og se Hjem. Men til tider må man finde sig i at se en film, der ikke er tiltænkt de voksne, men fungerer godt for de små.

HJEM

Se spilletider
Se filminfo