Flere nyheder

 
Litteratur
Kreativ ødelæggelse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kreativ ødelæggelse
Man. 20. apr. 2015

"Wreck This Journal" hører til i poesi- og venindebogsgenren; bøger, som forældre og andre velmenende voksne køber til børn i håb om, at ungernes kreativitet vil blomstre med inspiration fra bøgernes opgaver og udfordringer.

Som bogens titel angiver, handler det om kreativ ødelæggelse. At gøre bogen våd, at flå sider i stykker, snavse den til, hoppe på den, tage den med i bad, sy ting fast i den, fylde en side med klisterstads eller lime insekter på den.
Ofte lider disse bøger en krank skæbne og ender deres dage i stakke med bøger af samme karakter - og som en lille forbrugertest bad jeg min kærestes to teenagere bruge Wreck this Journal nogle dage. Reaktionerne og konklusionen var ret enslydende:
Laura:
- Den var meget sjov den første dag, men så blev den ret ligegyldig.
Victor:
- Den er ganske sjov, men den kræver for meget af mig.

Nu skal man jo ikke lade sig forlede af et par teenagere, så jeg brugte naturligvis selv (jeg er 46 år!) nogle dage på at løse opgaver som at fryse en bogside, tømme hovedet for bandeord, gemme en side i naboens have, udlade min negativitet, tegne og flænse i bogen. Jeg fandt vist lidt større, barnlig glæde og kreativ forløsning end børnene, men efter nogle få dage gled den også for mit vedkommende helt ud af min bevidsthed.
Summa summarum: Wreck this Journal er ganske vist solgt i to millioner eksemplarer på verdensplan, men mange af bøgerne vil ganske givet samle støv i bunken af velmente, men stort set ubrugte gaver.

Keri Smith: Wreck this Journal
Rosinante, 224 sider
ISBN: 8763838966