Flere nyheder

 
Litteratur
Kuppet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kuppet
Man. 20. apr. 2015

"Kuppet" er endnu en bog i serien om den israelske efterretningsagent og kunstkonservator Gabriel Allon. I denne bog fylder kunst og malerier noget mere end vanligt, idet Allon tvinges til at stjæle ét uvurderligt maleri for at finde et andet - og derigennem en mystisk og morderisk samler, som investerer i stjålen kunst.

Daniel Silva udnytter sin store viden om udenrigsforhold, politik, historie og europæisk og mellemøstlig geografi til at skabe nogle både spændende og troværdige plots i sine bøger.

Bøgerne i serien om Gabriel Allon er kendetegnede ved nogle handlingsforløb, som er meget svære at gennemskue, og med sidehistorier, der vikler sig ud og ind af hovedhistorien og ved første øjekast ikke ser ud til at betyde noget, men senere viser sig at have en signifikant betydning. Først på de sidste sider begynder man at forstå det rigtige plot, når trådene bliver redt ud.

Bøgerne kan sagtens læses uafhængigt af hinanden. Der er nogle steder hentydninger til ting, der er sket i andre bøger, men aldrig i en grad hvor det forstyrrer læsningen. I denne bog har Gabriel Allon fået lov at være i fred i et halvt års tid og nyde livet med sin kone, som er gravid med tvillinger. Grunden til at han har fået lov at være i fred er, at han har lovet at overtage chefposten i den israelske efterretningstjeneste, når det halve år er gået.

Gabriel og hans kone Chiara nyder livet i Venedig, hvor Gabriel er i gang med at restaurere en altertavle, da han endnu en gang indhentes af fortiden. Der er begået et mord på en tidligere britisk spion, som, viser det sig, har købt og solgt stjålne kunstværker. Liget opdages af Julian Isherwood, som tilbageholdes for mord. Da Julian er ven af Gabriel Allon, stopper denne arbejdet med altertavlen for at komme Julian til undsætning.

Det viser sig, at den myrdede har handlet med meget dyre og kendte stjålne kunstværker for en mystisk samler, som ingen kender til. Allon skal finde morderen, de stjålne malerier og også gerne identiteten på den mystiske samler.

Kuppet er langt fra den bedste af Daniel Silvas bøger. De mange løsrevne sidehistorier flyder ikke så let, som de plejer, og de samles heller ikke på den elegante facon, der er set i fleres af Silvas andre bøger. Teksten er velskrevet og plottet spændende, men bogen er ikke så sammenhængende og helstøbt, som man kunne forvente.

Daniel Silva: Kuppet
Cicero, 389 sider
ISBN: 9788763837583