Flere nyheder

 
Klassisk musik
Saul og David

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Saul og David
Tor. 23. apr. 2015


(Foto: Signe Roderik)

I 2015 er det 150 år siden, den danske komponist Carl Nielsen blev født. Det fejrer Det Kongelige Teater med en nyopsætning af operaen "Saul og David".

De fleste kender nok historien fra Det Gamle Testamente om, hvordan David sejrede over kæmpen Goliat med sin slynge. Men i Carl Nielsens opera Saul og David er hovedpersonen den jaloux kong Saul.

Saul er en stærk og modig konge, men alt for stolt. Aftenen før et stort slag mod filistrene ofrer israelitterne. Profeten Samuel skal foretage ofringen, men han er forsinket. Saul er utålmodig og foretager derfor ofringen selv. Da Samuel ankommer, bliver han rasende over Sauls hovmod og meddeler Saul, at han ikke længere har Guds velvilje.

Saul er fortvivlet, men nægter at knæle for Gud og bede om forladelse. Den unge fårehyrde David bliver tilkaldt for at synge for kongen og dermed måske berolige ham. David er lige så kærlig og ydmyg, som Saul vred og hovmodig. Men de bliver venner, som far og søn. David bliver endda forlovet med Sauls datter Mikal. Filistrene truer med at indtage hele Israel, så David vælger at stille op mod kæmpen Goliat. Han vinder ikke bare kampen, men folkets hjerter.

Den danske baryton Johan Reuter leverer en kraftpræstation som den jaloux Saul og overskygger alle andre. Tenoren Niels Jørgen Riis gør det glimrende som den evigglade David, men har ikke nær så meget at arbejde med rent følelsesmæssigt.

I David Pountneys nyopsætning er Saul blevet til en enevældig Gaddafi omgivet af skeletterne af sønderbombede lejlighedskomplekser. Det er en stærk og skræmmende kontekst at sætte operaen ind i. Tanken er uden tvivl at gøre historien relevant for et nutidigt publikum, men forsøget på at skabe forståelse for karaktererne mislykkes. I krigens skygge bliver det kun endnu sværere at acceptere en gammeltestamentelig, enevældig Gud, der straffer Saul og velsigner David.

Som komponist er Carl Nielsen i verdensklasse, men Saul og David er desværre ikke noget kunstnerisk højdepunkt. Librettoen af Einar Christiansen virker gammeldags og kunne med fordel være moderniseret en smule.

SAUL OG DAVID
Det Kgl.Teater, Operaen
Se spilleplan