Flere nyheder

 
Litteratur
Forårets gåder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Forårets gåder
Tir. 28. apr. 2015

Fjerde bind i Lisa Kleypas'"Wallflowers"-serie har samme energisammensætning som et stykke daggammelt wienerbrød.

Forårets gåder er fjerde bind i Wallflowers-serien af amerikanske Lisa Kleypas. Originaltitlen er Scandal in Spring fra 2006. Bogen er dog først nu udkommet i Danmark. Historien foregår i 1800-tallets London og handler om kærlighedens veje og vildveje. Hovedpersonen er den 22-årige yndige bogorm Daisy Bowman, som ved historiens begyndelse ikke er blevet gift, hvilket bekymrer hendes far så meget, at hvis hun ikke tager sig alvorligt sammen og får gjort noget ved sagen, vil han gifte hende bort til amerikaneren Mathew Swift. Det huer ikke den unge dame, da hun finder denne kold og ærgerrig. Hendes far på den anden side holder af Mathew - ikke kun som dygtig ansat i sin virksomhed, men som sin egen søn. Dertil kommer en gravid søster og nogle søde veninder til at puffe til intrigerne. Det er en feel-good historie, så der afsløres nok ikke for meget, når det siges, at Daisy alligevel fatter sympati for Mathew, og at det hele trods forviklinger nok skal ende godt.

Med den indgang til læsning af bogen kunne man have håbet på en opdateret Jane Austen-historie med forfinede kvinder med tanker lidt ud over egen næsetip og en lidt mere subtil holdning til kærlighedslivet end den, romanen byder på. Der er, som undertitlen antyder, både passion og kærlighed i historien - en masse endda. Det er en passion, der bliver udpenslet og udbasuneret i en grad, så det næsten kan betegnes som blød porno. Den ellers så standhaftige jomfru Daisy holder ud i næsten en uge, før hun kaster sig i grams med Mathew Swift, som hun ellers efter det oplyste hader af et ærligt hjerte.

Bogen beskriver malende, hvad de to foretager sig, så selv den tungeste kan være med:

"De standsede begge to op på samme tid, fanget i en halv omfavnelse, og hver eneste celle i Daisys krop fyldtes af flydende ild."

Sådan bliver det ved gennem hele bogen, hvor der samtidig skal være plads til at oprulle hemmeligheder og løsning på samme. Så er 300 sider ikke meget. Ingen lærer personerne at kende for alvor, men man har for så vidt heller ikke nogen stor trang til det. Eneste tanke er at blive færdig med læsningen, så man kan slippe for dem. Til gengæld er historien nem at følge med i og ville egne sig fortrinligt til en fjernsynsudgave.

Der er ikke mange fibre eller anden næring i bogen - mere for meget sukker som i et daggammelt stykke wienerbrød.

Lisa Kleypas: Forårets gåder
Oversætter: Signe Lyng
Pretty Ink, 301 sider
ISBN: 9 788763 837392