Flere nyheder

 
Film
McFarland, USA

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
McFarland, USA
Tor. 14. maj 2015


(Foto: Disney)

Autentisk Disney-drama er opløftende og rørende.

Er der et filmstudie i Hollywood, som aldrig har været bleg for at smøre så tykt på, at honningen drypper fra loftet, er det Disney. Én ting er de populære tegne- og animationsfilm, noget andet er spillefilmene, der med glæde tegner linjerne skarpt op med klassiske eventyr eller inspirerende dramaer; gerne af den slags, der kan forene kernefamilieværdier og den amerikanske drøm. McFarland, USA er lidt af et hverdagseventyr, og endda et af disse baseret på virkelige begivenheder. Fedtspil eller ej, Disney formår endnu engang at skrue et solidt drama sammen.

Baseret på en sand historie fra 1987 følger Disneys McFarland, USA amatørløbere fra den lille californiske by McFarland, der er en af de fattigste byer i USA. Idrætslæreren Jim White (Kevin Costner), en ufrivillig tilflytter til landbrugsområdet i Central Valley, bemærker, at de unge high school-elever i deres hverdag indfrier et enormt løbepensum mellem skole og arbejde. De overvejende latinamerikanske elever har ikke de store fremtidsudsigter i vente, men da White starter et terrænløbehold, begynder perspektiverne så småt at ændre sig.

Tag ikke fejl. McFarland, USA handler om at følge sine drømme og kæmpe for et bedre liv, og tonen i filmen er gennemsyret af Disney-kerneværdier. Dog kan McFarland, USA noget. Der bliver aldrig skruet helt op for den blødsødne tone, i hvert fald ikke alt for meget, og i stedet ender herlighederne som en sympatisk og nede-på-jorden fortælling om forholdet mellem rig og fattig, og om ikke at basere livssyn på fordomme.

En stor del af Kevin Costners CV består af trænerroller, og han falder derfor helt naturligt ind i rollen. Ingen tvivl om at den garvede skuespiller tager en omgang på rutinen. Han tilfører også en helt naturlig ro og autenticitet, der er altafgørende for at filmen fungerer så godt, som den i bund og grund gør. Ikke at der er de store overraskelser i plottet, slet ikke. Til gengæld er filmen fortalt så harmonisk, humoristisk, og i perioder rørende, at udeblivelsen af originale indfald er til at acceptere.

Det meste er set før i McFarland, USA, ser vi bort fra den imponerende autentiske historie. Filmen skal bestemt ses ud fra dens præmis som en inspirerende familiefilm, der er perfekt til at slæbe den lille børnefamilie ind i biffen og se.

McFARLAND, USA
Se spilletider
Se filminfo