Flere nyheder

 
Film
Über cool og intens thriller

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Über cool og intens thriller
Tor. 11. jun. 2015


(Foto: Angel Films)

New Jersey-fødte J. C. Chandor er ansvarlig for "A Most Violent Year" - en über cool og intens thriller med Oscar Isaac og Jessica Chastain i hovedrollerne som business tycoon'en Abel Morales og hans kone, Anna Morales.

Den grandiose film A Most Violent Year er manuskriptforfatter og instruktør J.C. Chandors tredje spillefilm. Sammen med sine tidligere værker Margin Call (2011) og All is Lost (2013), viser Chandor, at han hører til blandt en stilistisk mere forskelligartet generation af amerikanske instruktører, der bl.a. inkluderer Jeff Nichols, Damien Chazelle og Sean Durkin. Disse instruktørers arbejde er slående, ikke kun i kraft af deres naturskønne glans, men frem for alt fordi de laver fuldendte værker forankret i centrale ideer og grundige undersøgelser af deres hovedpersoner.

Chandors Margin Call studerer 2008-finanskrisen, og hvordan to investeringseksperter prøver at kontrollere skaderne, mens All is Lost handler om en sømand og hans fartøj, der kolliderer mod en omstrejfende skibscontainer. I A Most Violent Year fortæller han historien om en velhavende forretningsmand, der prøver at forsvare sit brændstofsimperium. Fælles for dem alle er, at filmenes hovedpersoner er mænd i meget pressede situationer.

Abel Morales (Oscar Isaac) er oprindeligt fra Colombia, men da vi møder ham i 1981, bor han i Westchester, New York. Han er en velhavende forretningsmand i slut 30'erne, han går iklædt en lækker beige kameluldsjakke, er gift med den smukke og stilfulde Anna (Jessica Chastain) og taler med en stille og rolig beslutsomhed, der signalerer autoritet. Men langsomt bliver Abel en mere og mere presset mand. Abel skal skaffe 1,5 mio. dollars på en måned til at betale nogle ortodokse jøder for en grund, han vil købe. Samtidig bliver hans fragtmænd overfaldet og hans oliecontainere stjålet. Statsadvokaten er ved at tiltale hans firma for svindel, og værst af alt så truer hans kone ham med at hidkalde sin mafiosofar til at løse alle problemerne. For en krig om markedsdominans bliver ikke altid spillet rent, men Abel vil spille rent, for han er en hæderlig og samvittighedsfuld mand, hvis opskrift på succes er styret af, at han altid prøver at vælge den "rigtigste" vej.

Abel opfører sig som en ung intelligent gangster, og som tilskuer forestiller man sig, at han faktisk er det. Hele setup'et i A Most Violent Year er som i en gangsterfilm: den truende voldelige atmosfære i New York (filmens titel henviser til det mest voldelige år i byens historie), Isaac er et spejlbillede af Al Pacinos Michael Corleone, der er de typiske scener med barbershops og middage i restauranters baglokaler, og Anna minder om en storrygende Carmela Soprano med sine lange negle og udstillede barm. Men det, der er så intelligent udført af Chandor er, at A Most Violent Year faktisk ikke er en gangsterfilm. I stedet viser han Abels kamp for at undgå alliancer med mafiaen, moralsk deroute, svindel og vold.

J.C. Chandors film, med Oscar Isaac og Jessica Chastain som den lækre duo Abel og Anna, viser et ægtepar, der kæmper for at forsvare deres glas-og-stål forstadsliv i et partnerskab, der er forseglet med sex og pengesult. Og castingen af de to må siges at være det helt perfekte, for kemien mellem de to skuespillere klæder filmen ligeså godt som deres matchende garderober i svedige sen 70'er modefarver: brun, orange, rød og beige med et strejf af lækre blå nuancer. Men udover farverne, stilen og de smukke vidvinkelbilleder, er musikken ej at forglemme: Alex Eberts lækre soundtrack komplimenterer plottets opbygning og tilføjer en ominøs spænding gennem hele filmen.

Hvis A Most Violent Year var blevet lavet af en hvilken som helst anden instruktør, var sådan en historie om ambitioner, fristelse, og vold, blevet lavet som et tempofyldt film noir melodrama eller en anti-korruptions-actionfilm. Men med Chandor i førersædet er historien større, den vil noget mere, den er mere nuanceret, realistisk og byder på det snedigste trick: at forlede sit publikum til at tro, at filmen er et gangsterdrama. Da Abel endelig mister besindelsen, er der en spændende og langvarig jagt (bil, tunneller og metro), men pragten i A Most Violent Year ligger ikke i de få scener med hurtigt tempo, men i lige præcist det modsatte tilsat et tilpas strejf af vold og humor.

Blandt filmens mange cool tiltag er Oscar Isaac nok det bedste af det hele. Isaac, der fik sit gennembrud med Coen-brødrenes Inside Llewyn Davis, trækker publikum til sig med sine mørke træk og pauserede talemåde. Han er som skabt til rollen som Abel Morales, hvorfor man må være glad for, at Javier Bardem, som ellers også er en sublim skuespiller, endte med at abandonnere projektet. Og man kan kun glæde sig til at se Isaac i flere film fremover, nu hvor han har taget springet fra indiefilmen til mainstream, hvor han blandt andet spiller med i den kommende Star Wars-film.

Undertegnede kunne blive ved med at rose denne yderst afmålte thriller. Derfor er det nok bedst at slutte med at sige, at A Most Violent Year er en film, man ikke må snyde sig selv for, for den er simpelthen fremragende.

A MOST VIOLENT YEAR
Se spilletider
Se filminfo