Flere nyheder

 
Film
Træk vejret

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Træk vejret
Tor. 25. jun. 2015


(Foto: Alice Dardun. Angel Films)

Mélanie Laurent (ja, hende fra "Inglourious Basterds") har siddet i instruktørstolen for anden gang og er nu biografaktuel med spillefilmen "Træk Vejret". Værket er på alle måder en smuk og tragisk fortælling om destruktive menneskeforhold, der bekræfter, at den franske skuespillerinde har en lovende fremtid som filminstruktør.

Den første gang, jeg så Mélanie Laurent spille i en film, var i Quentin Tarantinos Inglourious Basterds (2009). Det er nok også derfra, de fleste husker hende. Grunden til at Laurent fangede min opmærksomhed er, at hun udover et stort skuespiltalent er arketypen af fransk skønhed og følsomhed; fuld af karakter og personlighed, som de fleste unge kvinder i al hemmelighed selv ønsker at besidde. Siden da har jeg været charmeret af denne dygtige og dragende franske skuespillerinde, som efterhånden har spillet med i 40 film og nu har vist sig at have et stort instruktørtalent.

Laurents anden spillefilm, Træk Vejret, er løst baseret på Anne-Sophie Brasmes berømte roman Respire fra 2001, som også er filmens originale titel. Filmen er en psykologisk thriller, der handler om afhængighed, ubalance og følelsesmæssig umodenhed, med to af fransk films unge og forholdsvis ukendte skuespillerinder, hvis fantastiske præstationer nok skal give dem rigeligt arbejde på det store lærred fremover.

Charlie (Joséphine Japy) er den indadvendte 17-årige pige, som bliver bedste veninder med gymnasiets nye elev Sarah (Lou de Laâge). Sarah er alt det, Charlie selv vil være: Smuk, sensuel, sjov og intelligent. Først ser det ud til at være et venskab som alle andre, men det bliver hurtigt mere intenst og udløser en følelsesmæssig dependens, som ingen af dem kan undslippe.

"Passion er skadelig på det tidspunkt, den bliver for stor." Mélanie Laurents manuskript parafraserer Nietzsche og advarer om ankomsten af en uundgåelig tragedie. For Træk Vejret er en historie om et sadomasochistisk valg. Sarah har valgt at elske og ødelægge Charlie. Og Charlie har accepteret dette, for kun da opfyldes hendes hemmelige ønske om helt at forsvinde, hvilket understreges af de smukkeste billedkompositioner, der føles som flygtige sandslotte: Røg fra cigaretter. Brisen. En nats skrøbelighed. Åndedraget...

Træk Vejret er en kvælende film, der gennem Charlies astma og deraf mangel på ilt, viser nydelsen og lidelsen, der stammer fra Sarahs hensynsløse mobning og Charlies fortvivlelse over ikke at være sammen med Sarah. Værket er noget anderledes og meget bedre end Laurents første spillefilm The Adopted (2011), der viser familierelationer med et mere morsomt anstrøg. I stedet fremhæver Træk Vejret den absorberende atmosfære gennem lyd og billede. Ofte er filmen tilmed "kvælende" og ubehagelig, med henvisning til ironien i værkets titel. Samtidigt er den et dybt kig på destruktive menneskeforhold, hvor parterne i al deres usikkerhed hele tiden er på udkig efter kontakt. Med en overdådig visuel færdighed og fortælling, der vil vække tilskuerens dybeste følelser af kærlighed, had og lidelse, efterlader filmen tilskueren forpustet og berørt.

Og trods at det kun er Mélanie Laurents anden spillefilm, viser den, at hun har en lovende fremtid som instruktør inden for fransk film.

TRÆK VEJRET
Se spilletider
Se filminfo