Flere nyheder

 
Film
DVD: Calvary

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
DVD: Calvary
Fre. 26. jun. 2015

Den katolske tro bliver sat på prøve i filmen "Calvary". En landsbypræst med store visioner bliver dagligt udfordret af byens borgere, og det er ikke til at sige, hvordan han vil tackle deres problemer. Father James er nemlig ikke en helt traditionel præst. Han drikker, han bander, og han tolker bibelens budskaber på sin helt egen måde.

Calvary er en rørende og tragisk fortælling om en landsbypræst i Irland. Breendan Gleeson spiller hovedrollen som "Father", og hans religiøse værdier bliver sat på prøve, da et mystisk sognebarn begynder at sprede ondskab i det lille samfund. Filmen er skrevet og instrueret af manden bag den succesfulde film The Guard, John Michael McDonagh, og havde premiere i 2014. Nu kan den opleves på dvd, og den 102 minutter lange film er tiden værd.

Father James er katolsk præst i en by, hvor folk er desperate efter at finde meningen med livet. I skriftestolen bliver han dagligt udfordret af befolkningens bekymringer, frustrationer og dystre hemmeligheder. I den første scene er man vidne til en samtale, hvor en mand indrømmer, at han som barn blev seksuelt udnyttet af en af kirkens præster. Father James holder sig, som det er tradition, forholdsvist neutralt til problemet, og det bliver startskuddet til en fortælling, hvor selv ikke religion er hellig.

Calvary er en dybsindig fortælling om religiøse synder og menneskelige værdier. Den fortælles fra en præsts perspektiv, og man får et fint indblik i hans opgaver. Filmen er opdelt i syv afsnit, der begynder en søndag og ender syv dage senere. I denne tidsramme bliver man præsenteret for byens befolkning, og man hører kort om deres liv og tanker. Man ser, hvordan Father James forsøger at lette deres bekymringer, og man bliver introduceret for nogle af hans personlige værdier, som muligvis er en smule overset i den gamle bog. Calvary kulminerer med en scene, hvor kirken på mystisk vis står i brand, og herfra går det ned ad bakke for den stakkels præst.

Den irske film Calvary giver et sympatisk billede af livet som præst. Der er ikke lagt skjul på de menneskelige sider af religionens prædikant, og man oplever både Father James bande og være fuld på den lokale bar. Der er en let og underspillet komisk stemning i filmen, og selv når den behandler voldsomme emner som tab, incest og vold, gøres dette på en næsten skræmmende elegant måde. Datteren kommer på besøg, og det faktum, at hun kort forinden har forsøgt at tage livet af sig, bliver knap nok adresseret. Den promiskuøse kvinde i byen har været udsat for vold, og fortællingen tages aldrig videre end til en scene, hvor Father James udspørger en af kvindens elskere om begivenhederne.

Filmen Calvary er sat i det smukke og ensomme irske landskab. Bølgerne på stranden er høje, og man kan næsten dufte den rene luft gennem skærmen. Baggrundsmusikken er rolig, og den underbygger fint det kontinuerlige håb, der er at spore i øjnene på Father James. Man finder i filmen en smuk og stædig tro på, at alle mennesker på trods af ondskab er gode, og det er ikke altid en tanke, der er lige nem at holde fast i - selv ikke for en katolsk præst i Irland.

CALAVARY

Ude på dvd fra Fox/Paramount