Flere nyheder

 
Udstilling
Huse der har formet os

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Huse der har formet os
Man. 29. jun. 2015
kilde: KultuNaut

Danmarks Kunstbibliotek er arrangør af udstillingen HUSE DER HAR FORMET OS - arkitekturhistorien bag danskernes institutioner og offentlige rum, der kan opleves i Bibliotekssalen i Rundetaarn fra den 4. juli til den 23. august.

Her præsenteres kendte og ukendte dele af Danmarks Kunstbiblioteks enestående samling af arkitekturtegninger, akvareller, fotografier, modeller og andre materialer, der illustrerer sammenhængen mellem udviklingen af vigtige danske institutioner og deres arkitektoniske udformning.

Udstillingen vil vise de arkitektoniske, sociale og politiske intentioner, der ligger bag udformningen af danskernes institutioner fra begyndelsen af det 19. århundrede til årtusindskiftet. Den er bygget op omkring otte bygningstyper og offentlige rum. Den viser de forskellige bygningstypers storhed og fald, deres opståen og forandringer, deres forskellige brug og bagvedliggende idealer.

Som eksempler på udstillingens 8 emner og bygningstyper kan nævnes: Stationsbygninger/lufthavne, skoler, biblioteker/museer/kulturhuse, teatre/biografer/mediehuse, rådhuse, fængsler, hospitaler og kroppens rum.

Institutionsbyggeriet i løbet af 1800-tallet og statens imposante kulturelle byggeri omkring forrige århundredskifte vil indgå i udstillingen. Historiske stilarter prægede denne periodes stationer, skoler, museer, rådhuse, posthuse og hospitaler og kom til udtryk i sirlige akvareller og tegninger.

Særlig dramatiske udviklingshistorier har mange bygninger fra industrialismens storhedstid, hvoraf en del stadig eksisterer, men hvoraf mange - selvom de i sin tid blev opført som godt håndværk af solide materialer og med århundreders brug for øje - i dag er omdannet til andre formål eller revet ned. Det store tegningsmateriale i Samlingen af Arkitekturtegninger illustrerer også bygningernes betydning på opførelsestidspunktet og kontrasten mellem datidens forestilling om holdbart og varigt byggeri i forhold til nutidens mere midlertidige syn på arkitektur.

Etableringen af velfærdssamfundet i løbet af det 20. århundrede er på flere måder forbundet med modernismens betydning for arkitektur og planlægning: Udformningen af sociale, kulturelle og pædagogiske institutioner, der er blevet en integreret del af hverdagslivet som f.eks. folkeskoler og folkebiblioteker, og det store byggeri inden for fritid og sundhedsvæsen, som orienterer sig mod lys og luft. Endelig præges årtusindskiftet af opbrud i forhold til både velfærdsstaten og modernismen. Tegninger og modeller bliver mere eksperimenterende og bliver i stigende grad udformet digitalt.

En række kendte danske arkitekters arbejder vil blive præsenteret, både realiserede byggerier og interessante projekter, der aldrig er blevet opført.

I forbindelse med udstillingen planlægges en serie omvisninger og offentlige aktiviteter. I tilknytning til udstillingen udgiver Museum Tusculanums Forlag bogen Huse der har formet os med udvidet billedmateriale og kapitler om udstillingens 8 emner. Der vil være omvisninger på både dansk og engelsk.

Kan opleves i perioden 4. juli - 23. august i:

Rundetaarn
Købmagergade 52 A
1150 København K
http://www.rundetaarn.dk

Alle dage kl. 10-20, alm. entré Voksne 25 kroner / Børn 5 kroner.