Flere nyheder

 
Litteratur
Ripper

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ripper
Man. 3. aug. 2015

Det er første gang, Isabel Allende har kastet sig ud i krimi- og spændingsgenren, og det er der kommet noget rigtig godt ud af. "Ripper" foregår i San Francisco, hvor vi bliver taget med ud i byens krinkelkroge i det frisindede kunstnermiljø, der gør byen unik. Læseren møder en broget skare personer med mere eller mindre gode intentioner over for deres medmennesker.

Historiens hovedperson er den 17-årige Amanda. Hun bor sammen med sin unge mor, Indiana, der er aromaterapeut. Indiana tror lidt hippieagtigt på det bedste i mennesket og gør, hvad hun kan for at hjælpe sine klienter - blandt andre krigsveteranen Ryan Miller, der har mistet sit ene ben i kamp. Amandas far er den dameglade kriminalinspektør Bob Martín. Amanda er skarp i pæren og nørdet til det lidt mærkelige. Hendes bedste ven er hendes morfar, enkemanden Blake Jackson. Sammen med ham og andre ligesindede spiller hun det interaktive videospil Ripper. De spiller med aliasser og udgør en hjernetrust, der spænder fra en Sherlock Holmes, der regner ting ud i detaljen, til en medspiller, der modtager åndelige budskaber. Det hele bevæger sig dog fra virtuelt spil til blodig alvor, da hele flokken involverer sig i opklaringen af de uhyggelige drab, Amandas far udforsker, og da hendes mor sporløst forsvinder, arbejdes der fortvivlet på højtryk.

Man er i godt selskab med bogens hovedpersoner. De udgør en kærlig, humoristisk familie, der tager hånd om hinanden, det bedste de kan. Især er relationen mellem morfar og barnebarn både unik og rørende, men også spændvidden mellem den lidt verdensfjerne Indiana og hendes noget mere verdslige, men søde eksmand gør historien levende og vedkommende.

Bogen er fundamentalt spændende, og selv om man som læser lugter lunten og løsningen, tager handlingen mange overraskende spring, indtil gåden endelig er løst.

De, der har læst Isabel Allendes Åndernes hus og elsker den, sidder med forventningens glæde, når der kommer en ny bog fra hendes hånd. Man bliver bestemt ikke skuffet. Allende har et levende sprog, og en filmatisering af historien er oplagt, for personerne står levende for ens indre blik.

Så sæt nogle sommerferietimer af og brug dem i selskab med Allendes karakterer i Ripper.

Isabel Allende: Ripper
Oversætter: Iben Hasselbalch
Gyldendal, 410 sider
ISBN: 9788702159486