Flere nyheder

 
Litteratur
Butcher's Crossing

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Butcher's Crossing
Tor. 6. aug. 2015

Den afdøde amerikanske forfatter John Williams fik i 2003, noget uventet, et regulært comeback med romanen "Stoner". Værket slog ikke igennem i 1965, men knapt fyrre år senere blev det udnævnt til et overset mesterværk, og pludseligt var det ikke så overset længere. "Stoner" blev oversat til dansk sidste år, til stor succes, og nu er endnu en af Williams' bøger, "Butcher's Crossing" fra 1960, i år blevet udgivet på dansk.

Hvor vi i Stoner fulgte den unge mand af samme navn i dannelsesrejsen fra land til by, forholder det sig helt anderledes i Butcher's Crossing. Vores unge hovedperson, William Andrews, er drevet af trangen til at forlade det trygge universitetsmiljø på Harvard og tage på bisonjagt i 1870'ernes vilde nordamerikanske natur. Dog ikke helt på egen hånd, men med en gruppe på fire mand, heriblandt den erfarne jæger Miller. Turen er mest af alt en rejse for at finde sig selv, selvom guleroden er en sagnomspunden kløft, hvor bisonokserne skulle stå som sild i en tønde. Ergo; den umage gruppe står til at blive meget rige.

Hvis du ikke aner, hvad den amerikanske drøm dækker over, skal Butcher's Crossing absolut læses. Bogen syder af den evige kamp mellem menneske og natur, at se sig selv i øjnene ude i det vilde vesten og naturligvis genfinde sig selv. Plottet er i sig selv helt ekstremt søgt. Butcher's Crossing er imidlertid så velskrevet, hvor dramaet dæmpes og alligevel intensiveres i Williams' karakteristiske lavmeldte prosa. Kampen mod naturens elementer er spændende beskrevet i gruppens lange færd over de forskelligartede landskaber.

Netop formen, der kan tilskrives et opgør med en amerikansk frigørelsestid i 60'erne, er formentlig dét, der har udgjort det solide fundament for John Williams' helt enorme succes. I en tid hvor off the grid societies, grupperinger der melder sig helt ud af det etablerede samfund, bliver mere og mere udbredte, har der manglet en røst til at indkapsle netop den mentalitet - som vel at mærke ikke er så dyster og utilgængelig som eksempelvis den måske største nulevende amerikanske forfatter, Cormac McCarthy. Butcher's Crossing er i og for sig nem og hurtigt overstået læsning - hvis altså lange passager af naturbeskrivelser er til at overskue.

Ovennævnte stil og bogens langsomme tempo er både en styrke og en svaghed. Hvor det fungerede godt i Stoner, føles det i den åndelige forgænger en kende trættende. Navnligt fordi Butcher's Crossing nok byder på en snas prærie-action, men på intet tidspunkt hverken er intellektuelt mættende eller underholdende nok til at fastholde læseren.

John Williams: Butcher's Crossing
Lindhardt & Ringhof, 327 sider
ISBN: 8711325259