Flere nyheder

 
Litteratur
Den tålmodige snigskytte

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den tålmodige snigskytte
Tor. 6. aug. 2015

Fiks og uforudsigelig kunst-thriller fra den største nulevende spanske forfatter.

Arturo Pérez-Reverte er produktiv og alsidig. Selvom den tidligere krigskorrespondent nok mest er kendt for den historiske bogserie om Kaptajn Alatriste, der foregår under Revolutions- og Napoleonskrigene fra 1792 til 1815, har han skrevet flere fremragende bøger, der er på et helt andet niveau end de ellers populære knaldromaner. Den subtile spanske krimi, også kaldet Iberian Noir, er absolut den genre, hvor Pérez-Reverte har vist sig at have sin helt store force med titler som Det flamske maleri og Dumas-klubben. Seneste bud på stammen, i hvert fald i dansk oversættelse, er den korte, men vellykkede Den tålmodige snigskytte.

Med sin jeg-fortællende stemme, der emmer langt væk af Philip Marlow, begiver kunsthistorikeren Lex sig ud i streetart-miljøet for at komme i kontakt med den legendariske gadekunstner Sniper, også kaldet ‘Den Tålmodige Skytte', for at skrive en bog om ham. Da Lex, efter meget besvær, endeligt kommer i kontakt med den mystiske kunstner, viser det sig at Den tålmodige skytte er del af en større bevægelse, som vil tage kampen mod kommerciel kunst op,

Ved man en smule om interventionskunst, Walter Benjamin eller Guy Debord og situationisterne, vil grundplottet om Snipers kunstmission på gadeplan føles underligt banalt. På dét niveau tilbyder Pérez-Reverte ikke nytænkning, da han overfører nogle af de mest kendte avantgardekunst-strategier til Den tålmodige snigskytte i et lommefilosofisk Robin Hood-eventyr, hvor kunst som kritisk potentiale bliver taget tilbage til den offentlige bevidsthed. Det er en tand for letkøbt en tematik, der vidner om en ikke særligt gennemtænkt grundidé. Når det er sagt, fungerer novellen fint som en slags thriller-introduktion til dem, der ikke kender det store til gadekunst.

Til gengæld er Arturo Pérez-Reverte en rutineret håndværker, når det handler om at skrue solid og let læseligt underholdning sammen, der forsøger at hæve niveauet en tand over bl.a. de skandinaviske metervarer krimier, som oftest er mere form end indhold. Med en overraskende slutning, der absolut er værd at læse den kun 221 siders bog for, er Den tålmodige snigskytte en habil og underholdende lille mundfuld, der nemt kan læses på en togtur mellem Århus og København. Vil man have et indblik i street art, eller kunst i det hele taget, skal man starte helt andre steder.

Arturo Pérez-Reverte: Den tålmodige snigskytte
Cicero, 221 sider
ISBN: 8763835150