Flere nyheder

 
Litteratur
Styrketræning for kvinder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Styrketræning for kvinder
Fre. 28. aug. 2015

Forfatteren Olga Rönnberg er tidligere kendt for sin bog "Träning för nyblivna mammor", men med sin nye bog tager hun endnu hårdere fat på styrketræningen. Med fare for, at ikke alle kan følge med.

I de seneste par år er styrketræning gået hen og blevet et domæne, som langt fra kun tilhører mændene. På flere sociale medier deler kvinder deres nye PR (personlig rekord) i vægtløft, og flere bøger bliver skrevet om, hvordan man bygger booty eller på anden vis kan skulpturere sin krop.

Olga Rönnberg tager fat omkring basispræmisset i, at man ikke kan træne på samme måde, med samme intensivitet hele tiden. Kroppen skal gradvist arbejdes med, forskellige muskelgrupper skal aktiveres, og vægten man løfter skal gradvis øges. Træningsforløbet bliver således opdelt i 3 dele:

  • Første trin, som opbygger muskler og hvor forskellige øvelser introduceres
  • Andet trin, hvor teknikken finpudses og der fokuseres på visse muskler
  • Tredje trin, som fokuserer på forbrænding og på at få det bedste resultat

Til bogen er en lang introduktion om, at vi nu til dags opfatter "stærk som det nye tynd", altså at vi skal bygge vores krop op i stedet for at sulte den. Rönnberg gennemgår, hvordan målsætninger er vigtige for at rykke sig med sin træning, hvad træningen gør ved kroppen, samt hvilket udstyr der skal bruges.

Bagerst i bogen er der en lang række øvelser, som Rönnberg grundigt introducerer, og der er ligeledes lavet træningsprogrammer til de tre forløb. Men det er netop her, at bogen viser sig ikke at være for alle kvinder, men mest for de hardcore. Rönnberg anbefaler, at man tager hvert trin op til 8 uger, hvilket virker fornuftigt nok, for at kroppen skal vænne sig til belastningen. Første trin består således af 3 styrkedage, samt 3 dages lavintensiv cardio, hvilket kan være en gåtur. Men når vi når tredje trin, hedder det sig pludselig, at man skal have 3 styrkedage OG 2 cardio (konditionstrænings-) dage, samt 1 lavintensitetstræningsdag. Man skal altså være i gang 6 ud af ugens 7 dage, hvilket de fleste ville have svært ved at følge, når man også skal have hverdagen til at hænge sammen.

Olga Rönnbergs bog består af en række flotte billeder med grundig gennemgang af forskellige styrkeøvelser. På dette punkt er boget gangske nyttig og kan let bruges til inspiration til at komme i gang med styrketræning. Men hendes 3-trinsforløb virker for urealistisk, ift. at det henvender sig til den normale kvinde, med mindre man er bidt af at træne meget. Der bliver også kort fokuseret på kalorieindtag, som der skæres ned på i det tredje trin. Det ender med at handle mere om udseende end at have en stærk, fungerende hverdagskrop. Så man kan spørge sig selv om, hvor meget stærk adskiller sig fra det gamle tynd ift. at være et overfladisk kropsideal.

Olga Rönnberg: Styrke- og konditionstræning for kvinder i alle aldre
Nyt Nordisk Forlag, 144 sider
ISBN: 978-87-17-04497-5