Flere nyheder

 
Teater
En kort en lang - nu på Nørrebro

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En kort en lang - nu på Nørrebro
Man. 7. sep. 2015


(Foto: Ulrik Jantzen)

"En kort en lang". Først var der en film i 2001, derefter blev den en musical på Aalborg Teater. Den er nu kommet til Nørrebro Teater, og det kan man kun blive glad i låget af.

Historien er i gang fra første øjeblik, og det er genkendelsens glæde på den ene side, samtidig med at teaterversionen af den muntre historie med alvorlig bundklang er helt sin egen.

Jacob og Jørgen er kærester, men Jacob bliver forelsket i Caroline (Laura Kold), der er gift med Tom, Jørgens bror - den lidt fraværende pilot, der er meget hjemmefra. Der er lagt op til alskens forviklinger, men med lidt afstikkere ved vi alle, at det ender tilnærmelsesvist lykkeligt for alle.

Carsten Svendsen er den tjekkede arkitekt Jacob, der kommer ud i et passioneret stormvejr med den søde, men forsømte Caroline. Han har al den charme, der skal til for at sympatien for ham bevares. Dertil kommer, at han ser godt ud og er så sexet, at der ikke kan have været mange tørre sæder tilbage i salen. Undertegnede vil endda gå så langt, som at han på sin egen måde overgår Mads Mikkelsen, der spillede rollen i filmen.

Marianne Høgsbro er Jacobs frustrerede mor, der ikke har forliget sig med sin søns seksualitet, og hun er morsom og frygtelig på samme tid, for hun får mobiliseret en snert af forståelse hos publikum for de splittede følelser, hun har. Som hun siger i sin let alkoholiserede tåge om fænomenet homoseksualitet: "Jeg ved slet ikke, hvordan det er blevet så lovligt."

Sex spiller en overordentlig stor rolle i forestillingen, og stereotyper og klichéer på såvel hetero- som homoseksuel adfærd luftes uafladeligt. Det kunne hurtigt blive en klam affære, men hverken scorekajen Frank (Kenneth Christensen), der knalder enhver blondine under 22, eller Frederik, der meget ekstrovert og gerne klædt i guld og glimmer udstiller sin homoseksualitet, bliver for meget. Det går lige til kanten, men bliver ikke for plat.

Skønne oneliners kommer i en lind strøm, hvor blandt andet Frank, der for så vidt ikke har noget at lade nogen høre, formaner Jacob om hans eventyr med Caroline. "Hold kæft hvor du jasker Jacob. Hvornår lærer du, at man ikke skal kneppe til højre og venstre".

Ingen musical uden musik og sange, og dem er der heldigvis rigeligt af skrevet af Martin Brygmann. Det er ørehængere som "Vent på mig" og titelmelodien "En kort en lang", sunget af Amalie Dollerup. Musikken leveres af det 7 mand store orkester, der sidder i orkestergraven og også dukker op af lemme på scenen. På den måde bliver de en aktiv del af handlingen.

Scenografien af Jonas Fly Filbert er enkel og velfungerende. Blandt andet er grebet med at gøre sengene opretstående, så det er nemt at følge med i, hvad der foregår her, et godt greb.

Hele castet er veloplagt og ser ud til at have en fest, som publikum i den grad er inviteret ind til.

Når man er underholdt, fra man kommer til man går, kan det ikke blive mindre end 6 stjerner.

EN KORT EN LANG
Nørrebro Teater

Se spilleplan