Flere nyheder

 
Litteratur
En Anden Sol

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En Anden Sol
Tir. 13. okt. 2015

En roman - ja, endda et eventyr - med fodnoter: kan man det? Ja, hvis man kalder dem interaktive og mener, at leksikal og atomfysisk viden er vigtig for den totale læseoplevelse; en oplevelse, der efterlader en som var man blevet centrifugeret i tromlen sammen med det omrejsende undervandstivoli og hele Niels Bohr Instituttet.

Det dér med fysik er særdeles moderne i disse år. Atomfysik i særdeleshed. Se bare populærkunsten: Dan Browns Engle og Dæmoner, hvor plottet er stjålet antistof, Netflix-dokumentar om LHC i Cern og Hollywoodblockbusters som Gravity og Interstellar. Ib Michael er med - men fysikken er ikke ensom majestæt, og den er del af en større leg, der inkluderer eventyr, science fiction og dommedagsprofeti. Inklusion er nemlig også moderne i disse år.

Hos Ib Michael har hans typiske magiske realisme længe måttet vige for erindringsromanerne, men i Himlen Brænder, der går forud for En Anden Sol, har både magi og realisme fået nye betydninger: naturvidenskabelige teorier og fænomener lanceres som en slags "science fiction come true", og samtidig skrives der stikpiller ind/ud om jorden nutidige, helt realistiske tilstand.

Trods umuligt at redegøre for, handler En Anden Sol om den snart midaldrende fortællers tur til Asien efter at have arvet sin ukendte, russiske familie. Identiteten er altså allerede i opløsning, da han møder den sfæriske, japanske perlefisker og kommer på et omfattende eventyr både i indre og ydre forstand.

Der hilses på Jules Vernes mere end 145 år gamle verdensomsejling under havet gennem bogens illustrationer og fortællinger, men Nemo er blevet til Namu, og det forvirrer denne læser lidt. For hvor Nemo betyder "ingen", er Namu en dræberhval. Men måske Namu er varslet om forandringen og symbolet på det store kulturelle og organiske drab, menneskeheden er i færd med at udføre på vores klode, der nærer os som moderen nærer barnet ved sit bryst?

Ib Michaels nye verdensomsejling foregår både under og over havets overflade, naturligvis i flere kulturer, tider og nationer - og de ordrige og stærkt visuelle beskrivelser mætter sanserne hurtigere, end man har lyst til at læse. En Anden Sol er delt ind i fire større sektioner, som man kan læse i ét stræk hver.

Men spænd sikkerhedsselen og den futuristiske sikkerhedshjelm, hank godt op i snorkeludstyret, din QR-kodelæser og din eventuelle forestilling om klassisk skønlitteratur: her kommer disrupteren.

Ib Michael: En anden sol
Gyldendal, 392 sider
ISBN-8702171389