Flere nyheder

 
Litteratur
Den danske pige

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den danske pige
Tir. 27. okt. 2015

Det danske kunstnerægtepar Gerda og Einar Wegener er oppe i tiden. Romanen "Den danske pige" af amerikanske David Ebershoff fra 2000 er genudgivet i Danmark i oktober, der er en udstilling på vej på Arken i november med udstilling af Gerda Wegeners malerier, og endelig er romanen filmatiseret med premiere i foråret 2016.

Romanen bygger løseligt på ægteparrets bemærkelsesværdige liv i 1920-ernes København og Paris. Maleren Einar Wegener fik i 1930 som en af de første nogensinde foretaget en kønsskifteoperation og skiftede navn til Lili Elbe, hvilket er afsættet til romanen.

Af forfatterens note fremgår, at han har haft hjælp af artikler i Politiken om Einar Wegeners forvandling og fra Lili Elbes dagbøger. Beskrivelsen af Lilis fysiske tilstand og forvandling bygger således på faktuelle oplysninger, mens resten af romanen og de fleste af personerne er fiktion. Fiktionen er endda taget så langt, at Gerda er blevet til Greta, og romanens Greta er fra Californien, mens virkelighedens Gerda Wegener var præstedatter og fra Jylland.

Dilemmaerne står i kø i denne historie om kærlighed og kønslig katastrofe. Einar har en kvinde i sig, og hun kæmper i den grad for at komme ud. Han har en kone, han elsker, og som elsker ham og kun vil ham det bedste. Parret har derudover et kunstnerisk parløb, hvor Einar klædt som kvinde sidder model for Greta, og det er her, Lili kommer til live. Samtidig bliver Einars egen kunstneriske karriere sat i stå i den opslidende proces, han er igennem.

Historien beskriver de prøvelser, den stakkels Einar/Lili udsættes for, før det lykkes ham at finde en læge, der vil operere ham, så han bliver den kvinde, der bor i ham.

Det er samtidig historien om en dygtig læge, der gerne vil have succes med sine operationer og i processen synes at glemme, at hans patient er et menneske, som man ikke skal tage unødige chancer med.

Heltinden i historien er Greta, der i sin kærlighed til ægtefællen oplever tabet af sin ægtefælle, da han for alvor bliver til kvinde, og hun modstår de kærlighedstilbud, der kommer fra anden side. Det er her, romanen bliver lidt Hollywood-klistret og usandsynlig, men den hænger stadig sammen, og alle ender bliver hæftet. Romanen er meget billedlig, og netop derfor er den formentlig blevet filmatiseret. Læs bogen og glæd jer til filmen, der har Eddie Redmayne i hovedrollen som Lili Elbe.

David Ebershoff: Den danske pige
Oversætter: Kirsten A. Nielsen
Lindhardt og Ringhof, 392 sider
ISBN: 9 788711 446911

Virkelighedens Gerda Wegener levede fra 1886 til 1940, og Einar Wegener/Lili Elbe levede fra1882 til 1931.