Flere nyheder

 
Film
Truth

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Truth
Tor. 19. nov. 2015


(Foto: Scanbox)

James Vanderbilt debuterer som instruktør med en journalistisk thriller/dokudrama med en Cate Blanchett, der bliver større og større for hver rolle, hun besætter.

James Vanderbilts (manuskriptforfatter på Zodiac) Truth er baseret på en sand mediehistorie og finder sted i 2004, hvor den amerikanske valgkamp mellem George W. Bush og John Kerry spidser til. USA befinder sig i krig mod Irak og Afghanistan, og det ser ud til, at Bush vil blive genvalgt præsident for Amerikas Forenede Stater. CBS Networks berømte nyhedsprogram 60 Minutes Wednesday produceret af Mary Mapes (Cate Blanchett) og præsenteret af studieværten Dan Rather (sympatisk spillet af Robert Redford), sender en historie, der kan ændre valgets kurs: den fortæller, at Bush eftersigende skulle have brugt politiske påvirkninger for at undgå at blive sendt til Vietnamkrigen, samtidig med at hans militærkarriere i Texas i det hele taget virkede noget lusket. Mapes og Rather skåler i champagne efter udsendelsen, men inden længe har denne udløst en storm af kritik pga. tvivl om ægteheden af de fakta, som er blevet formidlet. Mapes og hendes hold bliver derfor nødt til at kæmpe for at bevise sandheden, mens CBS' ledelse kæmper med sagens politiske og økonomiske konsekvenser.

Vanderbilts spillefilmsdebut er baseret på Mary Mapes bog om hændelserne fra 2005 med titlen Truth and Duty: The Press, the President, and the Privilege of Power. Kontroversen vedrørende de dokumenter, som hun offentliggjorde i udsendelsen, endte med at koste hende karrieren på CBS News, hvorefter hun paradoksalt nok blev anerkendt med mediepriser for sit arbejde med offentliggørelsen af amerikanske soldaters tortur mod fanger i Abu Ghraib-fængslet.

Filmen er i sig selv konservativ i sin struktur og opbygget som en klassisk journalistisk thriller, der fordømmer kontorpolitik i store selskaber. Filmen har ikke den samme gennemslagskraft som Alle Præsidentens Mænd om afsløringen af Watergate-skandalen, men selvom den ikke er et mesterværk, så fungerer den glimrende - ikke mindst grundet Cate Blanchetts bestialsk gode skuespil, der endnu engang bekræfter, at hun er en af de bedste kvindelige skuespillere, der findes.

Filmens titel Truth giver anledning til at forvente, at den kommer til at klarlægge sandheden om de oplysninger, der blev udgivet i et dokument, der syntes at være sandfærdig i første omgang, men så resulterede i en skandale i den amerikanske nyhedsverden og for netværket CBS. Vanderbilts film præsenterer fakta på den mest gennemsigtige måde muligt og lader sit publikum læne sig tilbage, nyde dokudramaet og selv vælge parti.

TRUTH
Se spilletider
Se filminfo