Flere nyheder

 
Teater
Mit mørke

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mit mørke
Man. 23. nov. 2015


(Foto: Natasha Post Penaguião)

"Mit mørke" er en fortælling fra 2. verdenskrig. Sådanne fortællinger har oftest haft mænd i hovedrollen, men her er hovedpersonen pigen/kvinden Ebba Mikkelsen. Hun meldte sig ind i nazistpartiet som 16-årig og var frivillig Røde Kors-sygeplejerske i Tyskland under krigen. Bagefter fortrængte hun sine oplevelser. Dette er hendes historie.

Ebba Mikkelsen var datter af malermester Svend Mikkelsen, som var et kendt medlem af nazistpartiet i Tarm, hvor Ebba voksede op. Hun ville gerne være rejst til England, efter hun gik ud af skolen, men faderen bestemte, at hun skulle til Tyskland. Ebba kommer i huset hos et tysk boghandler-par med en søn på to år, som hun skal passe. Ebba besøger sin skolekæreste Jørn på et lazaret. Jørn er medlem af Frikorps Danmark og er blevet såret på østfronten. Ebba bliver imponeret over sygeplejerskerne på lazarettet og beslutter, at hun også vil være sygeplejerske og gøre en humanitær indsats. Ebba oplever både gode venskaber og mange grimme ting i sin tid som sygeplejerske i Tyskland. Da hun endelig kommer hjem til Danmark igen, fortrænger hun det hele. Oplevelserne, og ikke mindst det faktum at hun også selv havde været medlem af nazistpartiet, kommer først frem 62 år senere, da filosoffen Peter Tudvad begynder at foretage research til sin bog Sygeplejerske i Det Tredje Rige.

I forestillingen medvirker Lykke Sand Michelsen og Bodil Sangill. Lykke Sand Michelsen spiller rollen som den unge Ebba samt rollen som barnebarnet til den 85-årige Ebba Mikkelsen. Bodil Sangill spiller rollen som den ældre Ebba . Begge kvinder spiller medlevende og troværdigt i deres roller.

Historien og plottet fungerer godt, og det er en spændende forestilling, ikke mindst fordi man ikke rigtigt tidligere har hørt om krigen fra en kvindes perspektiv og slet ikke en kvindelig nazist.

Det halter dog lidt med at forstå personen Ebba Mikkelsens motiver og holdninger. Hvorfor meldte hun sig ind i nazistpartiet, hvilke tanker gjorde hun sig om nazismen, krigen, Hitler, hendes far, etc.? Den unge Ebba virker enormt tomhjernet og overfladisk. Gjorde hun sig slet ingen tanker om noget som helst? Først på sin 21. års fødselsdag konfronteres hun med Holocaust og bliver dybt chokeret, men heller ikke det fremkalder anden reaktion, end at hun tidligere havde fået at vide at billederne af koncentrationslejrene var engelsk propaganda.

Forestillingen pirrer ens nysgerrighed efter at komme dybere ind i kernen af personen Ebba Mikkelsen. Efter at have set Mit mørke er man derfor næsten nødt til at få fat på Peter Tudvads bog, så man kan læse sig til resten af hendes fortælling.

MIT MØRKE
Spillede på Teatret Svalegangen 19-21.november 2015

Medvirkende: Lykke Sand Michelsen og Bodil Sangill
Tekst: Simone Isabel Nørgaard
Instruktør: Pia Rosenbaum
Scenografi: Thomas Kolding
Produceret af Five Feet Tall