Flere nyheder

 
Litteratur
Åh, Ernesto

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Åh, Ernesto
Tor. 26. nov. 2015

Sød lille bog i stort format om drengen Ernesto, der skal starte i skole, men som er noget tvivlende over for projektet. Det er ligesom om, at han ikke lærer at lære - han får bare en masse viden, men ingen erkendelse. Ganske finurlig bog, der trods sin korte form er meget sigende for Duras' forfatterskab. Illustrationerne er gennemtænkte, og de rummer netop al den konkrete viden, som skolen er så rig på.

I Forlaget Vandkunstens udgivelsesrække af værker fra den franske forfatterinde Marguerite Duras (1914-1996) er man nu klar med en gedigen udgave af børnebogen Åh, Ernesto fra 1971. Der er en drilsk, men dog sandfærdig tone i bogen, der som så mange andre børneperspektiverede bøger hylder barnets natur over for systemets og samfundets krav. At skolen er et mentalt overgreb på et barn, der er i fuld og uregerlig udvikling. Man laver en kontrakt med skolen, hvor man bytter fantasi og magi ud med facts og dokumentation. Denne tanke går igen i mange bøger og film, ikke mindst filmen Døde poeters klub fra 1989, Pippi Langstrømpe-bøgerne fra 1940'erne og Stian Holes Garmanns Sommer fra 2006.

Ernesto er gjort af det forundrende stof, og heldigt for ham er han omgivet af nogle meget lyttende og forstående voksne, selvom de dog også er noget frustrerede over alle hans spørgsmål. Han bliver nu mødt meget anerkendende, og man vil gerne overbevise ham om, hvor fornuftigt og klogt det er at gå i skole. Ikke noget med voksne, der bare siger: du skal, fordi vi siger det! Som en lille filosof går han i gang med en debat om skolen, der egentligt er meget relevant i den aktuelle diskussion om folkeskolereformen; hvorfor skal barnet indordne sig i en læringssituation og tilsidesætte sig selv? Ernesto er både irriterende og trods alderen et befriende friskt pust. Man ville dog nødig være drengens lærer, da han ikke lader sig styre.

Illustrationerne og bogens store format gør den til en lækker sag, hvor både barn og voksen sammen kan følge Ernestos færd i skolen. Som alle gode børnebøger er det både et lag til barnet og til den voksne. Katy Cuoprie har dog ramt rigtig godt med sine illustrationer, hvor man på tavle efter tavle ser de dyr og emner, der arbejdes med i skolen - og de er trods drilskheden ikke uinteressante. En flot udgivelse og et kærkomment gensyn med Ernesto.

Marguerite Duras: Åh, Ernesto
Forlaget Vandkunsten, 34 sider
Oversat af Lone Bjelke
Illustreret af Katy Couprie
ISBN: 978-87-7695-415-4