Flere nyheder

 
Litteratur
Traditionelle huse og basarer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Traditionelle huse og basarer
Tor. 3. dec. 2015

Bogen, man ikke vidste, man havde brug for. Ganske vidunderlig bog, der på bedste vis giver sin læser et indblik i en noget anderledes byggestil. Forfatteren Hans Munk Hansen øser af sin store viden om arkitektur og byplanlægning, og man drages hurtigt ind i bogens spændende verden, hvor man bliver fanget af både billeder og tekst. En bog, der virkelig overrasker.

Måske findes der bøger, man ikke kan undvære eller ikke ville være foruden. Men alligevel overrasker det, at en bog om Mellemøstens og Nordafrikas rige traditionelle byggeskik kan være så flot og interessant. Hans Munk Hansen (f. 1929), arkitekt og professor emeritus på Kunstakademiets Arkitektskole, er funderet i islamisk byggekunst, og man inddrages hurtigt i det univers. Bogen er udstyret med billeder fra 1957-58 og frem, og som læser får man en kort, men yderst fyldestgørende tekst med. Det hele fremstår meget let og elegant, og bogen er hurtigt læst, men man vender tilbage til den igen og igen. På sin vis passer bogen som fod i hose til Forlaget Vandkunstens orientalske profil, og flere gange under læsningen tager man sig selv i at bladre i en illustreret udgave af 1001 og én nats eventyr, som forlaget udgav for et par år siden. Det er formidlingskunst, når det er bedst.

Bogen starter med en kort, men alligevel detaljeret introduktion til emnet, og man får præsenteret den teori, der gør billederne forståelige. Herfra går det derudad i et adstadigt tempo, hvor en kort billedtekst ledsager ofte store og virkelig gode billeder, der hele tiden trække tråde tilbage til introduktionens indførende tone. Der er ikke andet at gøre end at overgive sig til hele herligheden. Man bliver vitterligt klogere undervejs, og samtidig er man virkelig godt underholdt. Mantraet igennem bogen er bygningers funktion i et goldt og særdeles varmt landskab og klima. Ét er husenes æstetiske funktion, noget helt andet og mere afgørende er deres evner til at køle og gøre en menneskelig tilværelse noget mere afsvalet. Teknikker, der har været udviklet gennem århundrede, bruges og udvikles alt efter lokalitet og materiale. Det er imponerende, hvor meget der gøres for at bygge i samklang med naturen. Man kunne som det eneste godt savne et mere detaljeret kig indenfor i husene; hvordan bor de? Hvordan indretter de husene? Men ok, det er arkitektur og byggeskik, der er i højsædet. For undertegnende var dette absolut årets overraskelse; bogen, man ikke vidste, man ville elske. Tak for det.

Hans Munk Hansen: Traditionelle huse og basarer
Forlaget Vandkunsten, 223 sider
Rigt illustreret
ISBN: 978-87-7695-395-9