Se special-version af KultuNaut til din telefon - klik her


 
www.KultuNaut.dk - den elektroniske kulturguide
Nyheder

 
Børn
Cirkelines fødselsdag
 
Musik
Shaka Loveless på Bakken
Tomatito til Aarhus
Rising Festival i Nexø
 
Teater
MELLEMRUM Rudkøbing
Dæmoner
 
Film
Isle of Dogs
Breathe
Mit Grønland
Deadpool 2
Charmøren
Jagten på den store, hvide hval
 
Diverse
Stort sommerloppemarked
CL-finale i Tivoli
Unik myreoplevelse
Oplev rovfugle tæt på

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jagten på den store, hvide hval

kilde: KultuNaut, Kenneth M. Ertner
Tor. 10. dec. 2015


(Foto: Warner)

Instruktør Ron Howard ("A Beautiful Mind", "Da Vinci Code") genfortæller både myten om Moby Dick og historien om, hvordan Herman Meville fik forfattet eventyret om jagten på den store hvide hval. I et storslået eventyr sætter en håndfuld sømænd livet på spil i en jagt på rigdom, ære og ikke mindst hævn.

En ung Herman Melville (Ben Whishaw) opsøger eneste overlevende skibsmedlem fra det berømte hvalfangerskib Essex. 30 år efter skibet forliste, har Thomas Nickerson (Brendan Gleeson) stadig ikke fortalt sin historie til omverdenen, men Melville er sikker på, der er stof nok til en stor roman om de berømte hvalfangere fra Nantucket.

I 1819 var Owen Chase (Chris Hemsworth) en ung styrmand, der kun ventede på at bliv forfremmet til kaptajn, men før det kunne lade sig gøre, måtte han hjælpe den uerfarne kaptajn George Pollard (Benjamin Walker) med at sejle til Stillehavet og fange nok hvaler til at skaffe 2000 tønder olie. De to mænd viser sig hurtigt ikke at kunne udstå hinanden, og efter mange stridigheder beslutter de sig for at sejle længere ud efter en sagnomspunden jagtmark, hvor de store hvaler nærmest vælter sig i hinanden. Det er ved dette hvalparadis, at de støder på den store hvide hval, der kæntrer deres skib, og en kamp mellem sømænd og hval opstår, tager ved og forsætter længe efter, både Chase og Pollard har givet op. Yderligere må de nu skibbrudne hvalfangere gøre op med sig selv, hvad der er rigtigt og forkert i kampen for at overleve og vende hjem til deres familier.

Film, der omhandler livet ombord på store skibe i midten af 1800-tallet, er der åbenbart ikke det største marked for ifølge Hollywood, og det er da også tolv år siden, at vi med Master and Commander sidst blev forkælet med den type action-drama. In the Heart of Sea løfter arven fra den lidt lange og tunge forgænger og kaster os ud i et af verdens farligste erhverv fra en tid, før det handlede om at hive krabber op af Beringstrædet med et kamerahold i ryggen. Inspireret af historien omkring Essex' forlis skrev Herman Melville i 1850 sit mesterværk om jagten på verdens mest berømte hval, Moby Dick, og det er den originale historie og jagt, vi her følger. Glimrende skiftende mellem Nickersons bekendelser over for Melville, og flashbacks fra årene ombord på hvalfangerskibet, får vi hele historien om, hvorfor Essex sank, og også de detaljer, som Nickerson aldrig før havde delt.

Ben Whishaw har i flere omgange (Perfume, Bright Star samt BBCs The Hour) bevist, at han kan spille en solid hovedrolle, og det er derfor en skam, at han er blevet reduceret til en birolle i denne film. Det samme gælder for den altid fantastiske Cillian Murphy (When the Wind Shakes the Barley) og den ligeså eminente Brendan Gleeson (In Bruges), men når både Chris Hemsworth (Thor) og Benjamin Walker (Flag of Our Fathers) i den grad kæmper om at være filmens stjerne, ville der umuligt kunne blive plads til flere hovedroller. Der er ikke en finger at sætte på skuespillet, om end mange af replikkerne har tendens til at frembringe lidt kvalmende fornemmelser, når først de smørtykke strygere går fra underlægningsmusik til dominerende i lydsiden. Efter 121 minutter med, hvad der lyder som en andensortering fra Lord of the Rings-soundtracket, ville man ønske, at holdet bag filmen havde satset på noget mere minimalistisk og passende til de skrabede scener ombord i de hærgede redningsbåde.

Actionscenerne er hæsblæsende realistiske, og det er utroligt befriende at kunne se en actionfilm uden skydevåben, slåskampe og eksplosioner. Løse skibstove, master der knækker, og bølger der slår ind over rælingen, mens jagten står på, er konstant til fare for mændene ombord på Essex, og skaber et godt afbræk fra de lange flotte scener langs kontinentets kyststrækning og på det åbne hav. Eneste anke er IMAX 3D-formatet, som i flere omgange virker mod forventningen og i stedet minder en om, man sidder foran et lærred og ikke på det åbne hav.

IN THE HEART OF THE SEA
Se spilletider
Se filminfo

 

Kontakt - Annoncer - Rettelser - Udskriv siden
© 2011 KultuNaut.dk - Email: kultunaut@kultunaut.dk


 
 
Dansk version Svensk version Engelsk version Tysk version
Find arrangementer
Søg efter specielle emner og interesser
Litteratur
Spejder
Rollespil
Sundhed
Skak
Gratis
Historiefortælling
Hunde
Iværksætter
Aftenskolekurser
Folkedans/spillem.
Rootszone
Elektronisk/Club/DJ
Viking/middelalder
Strikning/vævning
Cykelture
Kirkemusik
Cirkus
Have/planter
Korsang
Flere kategorier
Film i biografen