Flere nyheder

 
Musik
DR's Store Juleshow

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
DR's Store Juleshow
Man. 21. dec. 2015


(Rasmus Walter og Dicte. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR)

Kender du nogen, der burde finde fred med hinanden op til jul?

Dette spørgsmål blev stillet i begyndelsen af december måned til DR's seere i forbindelse med visningen af nogle små videoklip kaldet "Parterapi". I disse forsøgtes der at mægle mellem nogle af DR's studieværter, som eksempelvis aftenens to værter Jacob Riising og Lise Rønne.

Blandt de mange henvendelser fra seerne havde DR valgt at fokusere på et par, som holdt med hver sin ærkerival; et par med disputser om et foderbræt i baghaven og en familie, hvor børnene inderligt gerne ville have et kæledyr. Så er der ikke sagt for meget om, hvordan der blev skabt fred i disse familier. Nationalkanalen har i år valgt at træde lidt ud af juleræset og med dette års juleshow flytte fokus over på konfliktløsning og julefred.

Der var samtidig ikke meget julemagi over dette års show. Det er selvfølgelig et bevidst valg. Men personligt er det netop nissehuer, juletræer, glimmer og den gode blanding af up-tempo julesange, der har fået mig til at tune ind på DR's Store Juleshow, siden jeg var barn. Det har altid været et dejligt "jule-overflødighedshorn" i den mørke, kolde tid for familien at samles omkring. Med årets show var det også lidt vemodig ved det faktum, at dette er det første Juleshow, så længe jeg kan huske, uden musikalsk akkompagnement af det nu opløste DR Underholdningsorkester.

Sidste år var det Bubber, der stod for små, hyggelige indslag om juletraditioner på tværs af de nordiske lande. I år fik X Factor-boybandet Citybois tjansen med en nyfortolkning af Juleevangeliet, der på alle måder viser, hvor dejligt det er at bo i et samfund med ytringsfrihed. Der kunne findes andre lande, som nok ikke ville have sagt god for, at selveste Vor Herre finder Jomfru Maria på Tinder, at æslet er byttet ud med en udlejningsbil fra firmaet "lej et lig", og at de tre vise mænd er hipstere, som besøger Maria og Josef i en campingvogn i Hobro.

Aftenens musikalske indslag hjælper heller ikke helt med den rette julestemning. Det er faktisk i den lidt melankolske ende i år. For det er svært helt at finde julestemningen efter at høre om kærlighed og den værste af slagsen, nemlig den der ikke er gengældt i "Poetic" (sunget af Seinabo Sey), og at blive mindet om terrorangreb med "Love's in Need of Love Today" (sunget af Nabiha). Sidstnævnte sang er en Stevie Wonder-sang fra 1974, der forbindes med 11/9, hvor han optrådte med den i en amerikansk TV-landsindsamling til fordel for de faldne i forbindelse med angrebet på World Trade Center. Og skulle vi ikke være ramt af lidt "jule-melankoli" og mærke, hvor hård julen kan være, og hvor vigtigt det netop er med næstekærligheden, så får vi et smæk over hovedet med Coco O's udgave af George Michaels tårevædede "Jesus to a Child". En hyldest til hans kæreste Anselmo Feleppa, der døde af AIDS. Nok ikke det julekort, jeg ville sende til venner og familie.

Nok er der jule-melankoli til alle, men den bliver skam leveret i yderst professionel stil af nogle gode solister, og det er med en fantastisk lyd i Koncerthuset. Specielt skal Dicte og Rasmus Walter fremhæves for deres udførelse af John Lennon og Yoko Onos protestsang fra 1971 "Happy Xmas (War is over)". Der var en overraskende god harmoni mellem de to sangeres stemmer. Isam B kan noget med de gamle klassikere. Det var en fornøjelse at opleve hans version af "Dejlig er jorden", der på traditionel vis også hører til i den melankolske ende.

Så det er ikke med et hjerte overbrust med kærlighed og varme, man forlader DR's Store Juleshow. Man er nok nærmere i det eftertænksomme humør - måske sågar ramt af en mindre "jule-melankoli", som selv Daimi og Troels Lyby med "Jul hele året" ikke helt kan få én op af.

DR'S STORE JULESHOW
DR KOncerthuset, 19. december 2015