Se special-version af KultuNaut til din telefon - klik her


 
www.KultuNaut.dk - den elektroniske kulturguide
Nyheder

 
KultuNaut
Kulturkalender fra KultuNaut
 
Klassisk musik
Daniel Barenboim til Aarhus
 
Musik
To nye navne til COPENHELL
Dangers of the Sea på tour
The Pretty Things til BETA
Carpark North til Horsens
SMUK Nytårskoncert 2018
 
Udstilling
Olsen Banden-særudstilling
Kaspar Bonnén i Rundetaarn
 
Film
Jeg er William
Brad's Status
Spoor
 
Litteratur
Reagan
 
Diverse
Rød jul på Den Blå Planet
Jul i Tivoli

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Reagan

Fre. 15. jan. 2016

Man skal ikke være helt blank på amerikansk historie, hvis man åbner H.W. Brands biografi om Ronald Reagan, men har man læst lidt op på forhånd, så er "Reagan" både en glimrende biografi, men i lige så høj grad en spændende afdækning af amerikansk historie fra 30'erne og frem.

Der er næppe mange amerikanske præsidenter, der kan dele vandene som Reagan. En gudsbenådet kommunikator og en hardliner. Selvom hans embedsperiode i 80'erne snart er 30 år tilbage i tiden, så husker mange ham og har en skarp mening om både hans person og ikke mindst hans håndtering af præsidentembedet.

Netop fordi det ikke er længere tid siden, er det rigtigt spædende at komme om bag facaden - så godt det nu kan lade sig gøre. Reagan, der døde i 2004, var et privat menneske; det fremgår både af biografien og var alment kendt inden da. Det betyder, at selv de, som var tæt på Reagan, i bund og grund ikke vidste og ikke efterfølgende kan fortælle, hvad der drev ham og lå til grund for hans beslutninger og handlinger.

Derfor er Reagan en meget refererende biografi baseret på interviews med de mennesker, der var en del af han liv, både privat, som skuespiller og sidst men ikke mindst som politiker. Biografien er baseret på, hvad de huskede og oplevede, men da mere eller mindre alle vigtige spillere også har deres eget eftermæle, der skal poleres, så må Brands mange steder give historien fra flere sider. Dette gøres rigtigt godt, så man sidder efterfølgende tilbage og ved, hvornår der er nogenlunde enighed om én udgave af historien, og hvor der er flere versioner.

Reagan er en omfattende biografi - næsten 900 sider - og den handler ikke kun om Ronald Reagan. Brands veksler mellem Reagans historie og USA's historie. Hver gang scenen skifter, bliver den sat med at fortælle om USA på det pågældende tidspunkt. Her skal man lige være lidt med på forhånd, men Brands inviterer også den læser ind, som kun har et moderat kendskab til USA's historie, men man skal være rigtigt godt med, for at der ikke også er noget nyt at hente - stor ros for det.

Man sidder tilbage med et overvældende overblik over en mand, som definerede USA gennem 80'erne, og hvis aftryk, både på USA og på resten af verden, er større end mange andre præsidenters - både på godt og ondt. Et aftryk, som vi i dag lever med. Det er især det, der gør Reagan til rigtig spændende læsning.

H.W. Brands: Reagan
Lindhardt & Ringhof, 896 sider
ISBN: 8711449837

 

Kontakt - Annoncer - Rettelser - Udskriv siden
© 2011 KultuNaut.dk - Email: kultunaut@kultunaut.dk


 
 
Dansk version Svensk version Engelsk version Tysk version
Find arrangementer
Søg efter specielle emner og interesser
Julearrangementer
Litteratur
Spejder
Rollespil
Sundhed
Skak
Gratis
Historiefortælling
Hunde
Iværksætter
Aftenskolekurser
Folkedans/spillem.
Rootszone
Elektronisk/Club/DJ
Viking/middelalder
Strikning/vævning
Cykelture
Kirkemusik
Cirkus
Have/planter
Korsang
Flere kategorier
Film i biografen