Flere nyheder

 
Litteratur
Reagan

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Reagan
Fre. 15. jan. 2016

Man skal ikke være helt blank på amerikansk historie, hvis man åbner H.W. Brands biografi om Ronald Reagan, men har man læst lidt op på forhånd, så er "Reagan" både en glimrende biografi, men i lige så høj grad en spændende afdækning af amerikansk historie fra 30'erne og frem.

Der er næppe mange amerikanske præsidenter, der kan dele vandene som Reagan. En gudsbenådet kommunikator og en hardliner. Selvom hans embedsperiode i 80'erne snart er 30 år tilbage i tiden, så husker mange ham og har en skarp mening om både hans person og ikke mindst hans håndtering af præsidentembedet.

Netop fordi det ikke er længere tid siden, er det rigtigt spædende at komme om bag facaden - så godt det nu kan lade sig gøre. Reagan, der døde i 2004, var et privat menneske; det fremgår både af biografien og var alment kendt inden da. Det betyder, at selv de, som var tæt på Reagan, i bund og grund ikke vidste og ikke efterfølgende kan fortælle, hvad der drev ham og lå til grund for hans beslutninger og handlinger.

Derfor er Reagan en meget refererende biografi baseret på interviews med de mennesker, der var en del af han liv, både privat, som skuespiller og sidst men ikke mindst som politiker. Biografien er baseret på, hvad de huskede og oplevede, men da mere eller mindre alle vigtige spillere også har deres eget eftermæle, der skal poleres, så må Brands mange steder give historien fra flere sider. Dette gøres rigtigt godt, så man sidder efterfølgende tilbage og ved, hvornår der er nogenlunde enighed om én udgave af historien, og hvor der er flere versioner.

Reagan er en omfattende biografi - næsten 900 sider - og den handler ikke kun om Ronald Reagan. Brands veksler mellem Reagans historie og USA's historie. Hver gang scenen skifter, bliver den sat med at fortælle om USA på det pågældende tidspunkt. Her skal man lige være lidt med på forhånd, men Brands inviterer også den læser ind, som kun har et moderat kendskab til USA's historie, men man skal være rigtigt godt med, for at der ikke også er noget nyt at hente - stor ros for det.

Man sidder tilbage med et overvældende overblik over en mand, som definerede USA gennem 80'erne, og hvis aftryk, både på USA og på resten af verden, er større end mange andre præsidenters - både på godt og ondt. Et aftryk, som vi i dag lever med. Det er især det, der gør Reagan til rigtig spændende læsning.

H.W. Brands: Reagan
Lindhardt & Ringhof, 896 sider
ISBN: 8711449837