Flere nyheder

 
Film
Fra Einar til Lili

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fra Einar til Lili
Tor. 4. feb. 2016


(Foto: UPI Media)

Filmen "Den Danske Pige" er langt mere end historien om den første kønsskifteoperation. Det er en fortælling om at turde tro på sig selv, om at finde sin identitet og vove at gå imod et samfunds opfattelse af normalitet. Det er også en historie om kærlighed: kærligheden til sig selv og kærligheden til at sætte en anden fri.

Filmen bygger på den virkelige fortælling om Einar Wegeners transformation og rejse mod at blive til den person, han/hun altid har følt sig som. Einar Wegener er dansker, født 1882 i Vejle, gift med Gerda og akademisk uddannet som landskabsmaler fra Det Kongelige Kunstakademi. I en tid hvor homoseksualitet ses som en psykisk lidelse, er der ikke megen forståelse over for det at være transkønnet. Hvad der starter som en spøg, hvor karakteren Lili bliver skabt, bliver mere og mere virkeligt. Det går for alvor op for Einar, at han må slå Einar Wegener ihjel for fuldt ud at kunne leve som sit kvindelige alterego Lili Elbe.

Filmen tager udgangspunkt i en skelsættende begivenhed, da Einar er den første i verdenshistorien, som forsøger et kirurgisk indgreb for at skifte køn og identitet. Netop identitetsskabelsen er central i filmen. Generelt er skuespillet meget underspillet og fintfølende. Da Einar første gang iklædes en kjole, er det for at sidde model til et maleri, som Gerda, der også er kunstmaler, er ved at male. I filmen er det den måde, Einar berører stoffet på, og hvorledes han ændrer sin bevægelsesadfærd, som indikerer, at der ligger en psykisk påvirkning bag.

Filmen har også sit komiske element i en scene, hvor Gerda og Lili tager ud i det københavnske højkulturelle selskabsliv, og hvor Lili for første gang må begå sig som kvinde blandt mænd.

Eddie Redmayne og Alicia Vikander spiller hver især Einar og Gerda, og deres samspil er balanceret og nærværende. Centralt i filmen er deres kærlighed til hinanden, som udfordres, da Einar begynder at ændre identitet. Men trods de mange forhindringer de går igennem, både privat mellem de to samt negative påvirkninger fra samfundet, ændrer det ikke på den stærke tilknytning, de har til hinanden.

Instruktør Tom Hooper (Kongens store tale og Les Misérables) har lagt vægt på at skabe nogle visuelt flotte scener og billeder i filmen. København fremstilles i særdeleshed som en romantisk, smuk gammel købstad; måske en anelse for poleret. Desuden er der taget en del kunstneriske friheder, da der i filmen vises Einars hjemstavn og de flotte bjerge over Vejle fjord...

Den Danske Pige viser en bid af historien om transkønnede og homoseksuelles kamp for at blive accepteret og for ikke at blive behandlet som sindssyge. Med sublimt skuespil formår filmen uden for mange replikker at sætte fokus på kampen for at vælge sin egen identitet. Selvom filmen bliver en anelse langtrukken, bliver man fanget af den, og man kommer let til at holde af Lili Elbe.

DEN DANSKE PIGE
Se spilletider
Se filminfo