Flere nyheder

 
Film
The Model

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
The Model
Tor. 11. feb. 2016


(Foto: Carole Bethuel/Nordisk Film)

Så kører depressionsbussen endnu engang hen over det danske biograflærred i filmen "The Model". Filmen handler om danske Emma, der rejser til Paris og oplever glamouren og catwalkens skyggesider. At være topmodel er ikke lutter lagkage, men når man står midt i det som ung teenager, er man måske villig til at gå langt for at få en bid af lagkagen.

Filmen starter den dag, unge Emma (Maria Palm) tager til Paris for at slå igennem som model. Man ved det kun, fordi man på forhånd ved, hvilken film man er inde og se, for forhistorien er sparet væk. I det hele taget er det sparsomt med informationerne i filmens begyndelse. Hvordan er Emma blevet dansk model og blevet sendt ud i verden? Går hun ikke i skole? Hvad siger hendes forældre? Ingen af disse spørgsmål bliver nogensinde besvaret i løbet af filmen, og man sidder indtil langt over halvvejs i filmen og tænker - hvor gammel er Emma egentlig?

Forældrene ser man kun i begyndelsen af filmen og i slutningen, hvor Emma kommer et smut hjem igen. Men forældrerollerne er så små, at de ikke engang har fået replikker. Fair nok at vinklen er en anden end belærende forældre, men udover de få scener, hvor moren ringer til Paris, får man en fornemmelse af meget inkompetente forældre eller en urealistisk tynd fortælling. Hvem har ikke en mening om, at deres 16-årige datter tager alene til Paris? Og som oven i købet skal bo hos en gammel, halvfordrukken mand af en udlejer. Man skulle da tro, at man som minimum ville sørge for, at ens mindreårige datter havde et ordentligt sted at bo i et fremmed land. Sindssygt urealistisk!

Emma har det også svært i starten - både med at slå igennem med modelkarrieren, men også med at falde til i det nye land. Men efter forholdet til roommate'n Zofia (Charlotte Tomaszewska) bløder lidt op, og hun møder modefotografen Shane (Ed Skrein), som hun forelsker sig hovedkulds i, går det hele lidt bedre. Eller gør det? Emma vil i hvert fald gå meget langt for at få det hele til at lykkes; så langt at hun til sidst ikke kan genkende sig selv i det længere.

Man kan godt fornemme, at der er brugt "nye" skuespillere til filmen. Maria Palm, der spiller Emma, er til daglig rigtig model. Hun gør det okay taget i betragtning af, at hun er amatør, men det skinner også lidt igennem.

Karaktererne bliver enormt flade, på nær måske lige Emma, hvor man oplever hendes følelsesture på nært hold. Man får ikke rigtig nok at vide om de andre personer i filmen til at få dem ind under huden, så de er der bare som en del af kulissen. Scenerne og skiftene er ret mange, ret korte og nogle gange også ret pludselige - hvilket bare bliver et irritationsmoment til sidst.

Filmen prøver at illustrere bagsiden af den internationale modelverden og gør det også fint og dystert - men seriøst; Emma er 16 år, alene i Paris - måske ved jeg ikke nok om modeverdenen til at vide, om det bare er kutyme - men selvfølgelig skal det da gå galt.

THE MODEL
Se spilletider
Se filminfo