Se special-version af KultuNaut til din telefon - klik her


 
www.KultuNaut.dk - den elektroniske kulturguide
Nyheder

 
Børn
Påskesjov i AQUA
Mini-bådbyggeri i København
Børnekoncerter på Bakken
Påske i Cinemateket
Vikingeskibsmuseet i påsken
Påske på Den Blå Planet
 
Klassisk musik
Michael Roll til Aabenraa
 
Musik
Anne, Sanne og Lis
Sommertid i Søndermarken
COPENHELL fuldt program
 
Teater
Rytteriet i Glassalen
King Lear
 
Film
Ready Player One
Peter Kanin
Den 12. mand
Pacific Rim: Uprising
You Were Never Really Here
Hulemanden Sten
 
Diverse
Tivoli sommersæson 2018

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
King Lear

Fre. 12. feb. 2016


(Foto: Natascha Thiara Rydvald)

Shakespeare taler direkte ind i vores tid i Peter Langdals vellykkede og medrivende nyopsætning af "King Lear" på Det Kongelige Teater.

King Lear (Tommy Kenter) har tænkt sig at gå på pension og overlade riget til sine tre døtre. Men inden da, inden han helt afgiver magten, vil han liiige høre, hvor højt de elsker ham. De to ældste døtre, Goneril (Benedicte Hansen) og Regan (Marie Louise Wille), overgår hinanden i smiger og tom tale. Den yngste, Cordelia (Signe Egholm Olsen), siger: "Jeg elsker dig, som en datter elsker sin far." Færdig. Slut. "Kom nu, du må da have lidt
mere at sige til din gamle far", forsøger Lear sig, slukøret som en hund, men Cordelia nægter at overbyde de falske søstre. I raseri landsforviser han Cordelia og deler riget mellem de to ældste. Men de har ikke tænkt sig at dele, og snart ruller konflikten.

Tommy Kenter er mageløs i rollen som den først magtsyge, siden vanvittige og ynkelige King Lear, der må sande, at han har mistet magten over sine døtre og nu bliver sendt frem og tilbage mellem dem som en uønsket hund.
Hans ord ætser sig ind, når han i et af sine klare øjeblikke henvender sig direkte til publikum: "Når vi bliver født, når vi træder ind på livets
latterlige scene - denne skueplads for narhoveder - så vræler vi i vilden sky - og når vi skal herfra så er det til at dø af grin af!?"

I sin nyoversættelse af Shakespeares 400 år gamle drama har instruktør Peter Langdal droppet versefødderne og taget sig store friheder, men uden at tabe Shakespeares geniale blik for menneskesindets afkroge, galgenhumoristiske replikker og eksistentielle spørgsmål. I Langdals hænder taler Shakespeare direkte ind i vores tid og til os som publikum, som en humanistisk påmindelse om at passe bedre på hinanden og ikke dømme andre på forhånd. Både når det gælder det helt nære, hvor bitre stridigheder river familier fra hinanden. Og det storpolitiske, hvor konflikterne i Mellemøsten lige nu sender millioner af mennesker på flugt mod en uvis skæbne. For et af de dominerende temaer i King Lear er netop flugt, hvad enten man bliver landsforvist som Cordelia, eller flygter ind i vanviddet som Lear.

KING LEAR
Det Kgl. Teater, Skuespilhuset
Se spilleplan

 

Kontakt - Annoncer - Rettelser - Udskriv siden
© 2011 KultuNaut.dk - Email: kultunaut@kultunaut.dk


 
 
Dansk version Svensk version Engelsk version Tysk version
Find arrangementer
Søg efter specielle emner og interesser
Litteratur
Spejder
Rollespil
Sundhed
Skak
Gratis
Historiefortælling
Hunde
Iværksætter
Aftenskolekurser
Folkedans/spillem.
Rootszone
Elektronisk/Club/DJ
Viking/middelalder
Strikning/vævning
Cykelture
Kirkemusik
Cirkus
Have/planter
Korsang
Flere kategorier
Film i biografen