Flere nyheder

 
Teater
Leg med Ild

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Leg med Ild
Fre. 22. nov. 2002

De evige tre

August Strindberg har sagt, at hans ild var den største i riget. Ilden skulle ikke forstås som en erotisk ild, men derimod en ild, der lutrede de umoralske, utro og usandfærdige. En dramatisk bearbejdelse af ilden kan netop nu ses på Stærekassen, der gæstes af en Strindberg-opsætning fra svensk teaters hovedscene, Dramaten.

Leg med Ild hedder det 110 år gamle skuespil, der "virkelig tager Strindberg med bukserne nede", som instruktør og teaterchef for Dramaten, Staffan Valdemar Holm, siger. Et trekantsdrama udspiller sig hos et ungt par i sommerhus, hvor husvennen Axels besøg får bebrejdelser om utroskab og jalousi til at flyve gennem luften. Men Axels besøg er kun en anledning til at slippe trolden ud, for kusinen Adéles tilstedeværelse har allerede fordrejet hovedet på både den unge mand og hans far, og sommeren forinden var den erotiske romance mellem Axel og fruen under opsejling.

Husvennen Axel er kalkeret over August Strindberg selv - året inden han skrev Leg med Ild havde han flirtet med fruen hos familien Thegerström på Dalarö, og Siri von Essen snuppede han fra baron Wrangel efter at have været en ven af huset dér. I dramaet vælger Axel dog at forlade etablissementet, og det vækker den tanke, at Strindberg måske lader Axel gøre, hvad han selv ønsker, han ville have gjort - flygte.

Det alvorlige indhold til trods er Leg med Ild en komedie, og Strindberg har fået særligt skuespillets klimaks til at fremstå komisk. Hverken konen og vennen vil gå til bekendelse, da de er kommet i ilden og skal tilstå romancen, og manden løber derfor frem og tilbage mellem de utugtige, der pines i et Inferno, før de bekræfter, hvad vi allerede ved.

'De evige tre' er godt teaterstof og højaktuelt i den moderne verden, hvor begreber som umoral, utroskab og usandfærdighed kunne trænge til en fænomenologisk fornyelse - hvilke konsekvenser får det, hvis vi vender os mod nye konstellationer i parforholdet, familien og det politiske system? Eller hvis vi genopretter fortidens dyder og i fællesskab formulerer en gen-kultiveringsproces? De spørgsmål har Strindberg stillet i en tid, vi senere har betegnet det Moderne Gennembrud, og Leg med Ild kan meget belejligt være med til at rette opmærksomheden mod en opgørelse over vor tid og over, hvilke virkelighedens dramaer, vi vil viderebringe ind i fremtiden.

Leg med Ild opføres d. 21., 22., 23. & 24. november.

Alle fotos: Roger Stenberg

www.kgl-teater.dk
www.dramaten.se

Det Kongelige Teater - Stærekassen
Tordenskjoldsgade 5
1055 København K
Tlf: 33 69 69 69

Medvirkende:
Mikael Persbrandt
Anna Björk
Jonas Malmsjö
Nina Togner Fex
Basia Frydman
Jonas Bergström.

Bearbejdelse og instruktion:
Staffan Valdemar Holm