Flere nyheder

 
Teater
V. H's Fantomer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
V. H's Fantomer
Ons. 22. jan. 2003

Når kunstarterne mødes

Victor Hugo er blevet 200 år, og det skal fejres. Selv om fødselaren af naturlige årsager ikke kan være med til fødselsdagen, har der over hele Europa været særarrangementer for en af Frankrigs største lyrikere. Det kunstneriske initiativ BalCon, der forener - som et minimum - kunstarterne ballet og koncert, har indtaget Statens Museum for Kunst som deres scene for en kunstnerisk bearbejdning af Hugo's Fantôme.

Det kildrer helt ned i spiserøret, da mezzosopran Isabel Piganiol endelig to tredjedele inde i forestillingen åbenbarer sin underskønne stemme for publikum og dermed leverer sin 'kunst' til det, der skal være "et interaktivt samspil mellem flere forskellige kunstarter i et overraskende rum", som foromtalen har lovet.

Forlægget til den særprægede kunstkaskade er Victor Hugo's digt Fantôme fra samlingen Les Orientales (1829), der beskriver sjælens skyggedans med fantomerne - drømmesyn, der er så virkelighedsnære, at de næsten kan tages for levende.

Og der er altså masser af liv på Statens Museum for Kunst i BalCon's hænder. Vi får Ravel på cello, små, balletdansende mænd i lyseblå tylskørter og fiseletter i korsetter; vi får meningsløse replikskifter af Eugéne Ionesco - opført på originalsproget - og både pas de deux og 'antidans'. Sansebombardement er næsten for blidt et begreb.. men en sådan opførelse hedder jo også spectacle på fransk!

Overværelsen af drømmesynet, der måske er, måske ikke er en parafrase over Victor Hugos liv og kunst, skabte nogen furore blandt et publikum, der er vant til det ene eller det andet og ikke både-og, men ansvaret for en eventuel forvirring ligger ikke hos de udøvende kunstnere, der leverede en helstøbt og mættet præstation, men hos os, der først for sent forstod at læne os tilbage og tage imod.

Dét skulle vi have gjort. Lænet os tilbage og ladet os bade i kunstarternes øjeblikkelige forelskelse, som også Victor Hugos karakter på scenen lod sig bade i den strøm af de professionelle klange, Isabel Piganiol øste ud over ham i badekarret. 20 enkeltstående billeder er passeret forbi. Billeder - intet andet.