Flere nyheder

 
Teater
Don Ranudo

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Don Ranudo
Man. 5. maj 2003

Don Ranudo spiller på Skala i Århus teater fra den 30 april til den 24 maj 2003. Oprindeligt gik stykket også under titlen "Fattigdom og Hoffart", og handler om mennesker, som forsøger at udgive sig for andet og mere end de er - et tema som går igen i mange af Holbergs skuespil. I Århus er scenen opdelt i to, hvilket giver et mere flydende sceneskift fra den ene familie til den anden.

Opsætningen på Skala er meget tro mod det oprindelige stykke. Skuespillerne er til tider vel gestulerende og overgearede i forhold til vor tids normer, med undtagelse af Gusman (Kasper Leisner), som fremfører sine replikker med en egen afdæmpethed, uden det går ud over humoren.

Handlingen bygges langsomt op i første halvdel af stykket, først i anden halvdel begynder de rigtigt sjove replikker at dukke op. Det er især tjenestefolkene, som får sagt nogle sandheder, blandt andet siger Pedro i en diskussion med dona Olympia, om hvorvidt det er armod at dø af sult: "Men jeg er bange for, at herskabet fik saadan Grav-skrifft: her under hviler Don Ranudo med hans frue den velbaarne, som dødde af Sult for at undgaae armod". Gusman har også en længere udredning om, hvordan man gør kur til en dame. I det oprindelige stykke blev denne replik fremført af Leonora, men den virker bedre og sjovere når den afleveres af Gusman. Stykket slutter meget brat, en fornemmelse som forstærkes af, at der sker meget til sidst i stykket og det giver en lidt flad fornemmelse efter tæppefald..

Don Ranudo (Niels Ellegaard) og hans kone Donna Olympia (Dorthe Hansen Carlsen) tilhører den familie i Spanien, som kan føre deres adelige stamtræ længst tilbage. De er på det nærmeste besatte af deres fine forfædre og føler sig højt hævede over alle andre mennesker, selv om deres tøj hænger i laser og spisekammeret er tomt. De håner Gonzalo (Klaus Tange), en rig, adelig bejler, som frier til deres datter dona Maria (Kirsti Kærn), fordi hans slægt ikke er nær så fin som deres. De vil hellere sulte ihjel end at lade deres datter gifte sig under sin stand, om manden så er den rigeste i verden. Dona Maria er træt af forældrenes fornemhed og den evige sultfornemmelse i maven. Hun er også forelsket i Gonzalo og sammen med de to tjenestefolk Pedro (Kim Veisgaard) og Leonora (Merete Hegner) samt Gonzalos søster Isabella (Karen-Lis Ahrenkiel), finder de på en list, som skal få dona Marias forældre til at underskrive bryllupskontrakten.

Læs mere