Flere nyheder

 
Teater
Kærlighed & Dæmoner

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kærlighed & Dæmoner
Tir. 12. aug. 2003

- en freudiansk Don Juan

Dybt inde i den mørke Frederiksberg Have ligger teateret. Cumulus Teateret. Og så kan historien ellers begynde. Fra virkelighed over fantasi til det deciderede vanvid fortæller hovedpersonen Hoffmann i stykket Kærlighed & Dæmoner om sine oplevelser og forestillinger om kærlighedens væsen - og ikke mindst uvæsen

Brødrene Remi og Runi Lewerissa spiller hhv. kunstner og faderfigur i Cumulus Teaterets sommerforestilling i Frederiksberg Have, spundet over Hoffmanns Eventyr. Det føjer en ekstra dimension til stykket, at hovedrolleindehaverne er brødre, og lillebror Remis tiltagende fortvivlelse som den plagede Hoffmann henter flere gange sin styrke i Runis dæmoniske karakter Falke.

Som en freudiansk Don Juan kaster Hoffmann sin sjæls vrang op på scenen og udstiller et antal urealistiske kærlighedseventyr. Han forelsker sig i den mekaniske dukke, i kurtisanen og i den overbeskyttede, unge sangerinde. Alt sammen i afspejling af den kærlighed, han aldrig fik fra sin fader. Men forskel fra Mozarts Don Giovanni - der er sat som utilsløret baggrundstæppe for forestillingen - må Hoffmann gå ned med sine indre dæmoners vold i stedet for at forløse dem i regulære forførelser.

Det er komplicerede eventyr for voksne, og Cumulus løser opgaven med forståelse for den hårfine grænse mellem drøm og virkelighed - vanvid og troværdighed. Runi Lewerissa har et smidigt greb om publikum i sine kamæleontiske portrætter af besynderlige, men vigtige bipersoner, der på forunderlig vis også fungerer som en slags fortæller.

Progressionen i Hoffmanns vanvid er fraværende i Kærlighed & Dæmoner, og det blokerer for den dramatiske opbygning, der er indbygget i fortællingen. Så at sige en gratis dramakurve, Cumulus snyder sig selv for. Synd, for der er ingen tvivl om, at ensemblet havde kunnet løfte opgaven.

De to kvinder i stykket er psykologisk forskellige, som de skal være, men overvægten af dygtigt skuespillerhåndværk på 'den mørke' side personificeret i Nadia Auer får stykket til at tippe. Dæmonerne drager simpelthen mere end virkeligheden. Og det har aldrig været Hoffmanns hensigt, men bliver resultat af besøget i Frederiksberg Have, hvor man ikke bare fristes, men også fristes over evne..

"Kærlighed og dæmoner" spiller i Frederiksberg have til 27. august.

Foto: Brita Fogsgaard