Flere nyheder

 
Teater
Guys and Dolls, Århus Teater

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Guys and Dolls, Århus Teater
Fre. 5. sep. 2003

Onsdag den 3. septemper var der præmiere på musicalen Guys and Dolls på Århus Teater. Da stykket blev sat op første gang i 1950, betød det en ny begyndelse for den moderne musical-comedy. Guys and Dolls blev øjeblikkelig en publikumsucces og spillede over 1200 forestillinger i træk, før den blev taget af plakaten.Guys and Dolls er skrevet af Jo Swerling og Abe Burrows.

Opsætningen på Århus teater er på dansk, og det er synd for sangene. Det er Frank Loesser, som vi kender fra slagerne "Baby, it's cold outside" og "On a slow boat to China", der har skrevet musikken til forestillingen. Sangene er slet ikke så medrivende og iørefaldende som jeg forestiller mig, de må være på originalsproget. Oversætterne har dog gjort et stort arbejde med at få sangene til at rime, uden at meningen går helt tabt. De rappe replikker mellem sangene har til gengæld på ingen måde taget skade af oversættelsen. De mange sjove bemærkninger og situationer fik ofte publikum til at ligge flade af grin, måske fordi mange situationer var genkendelige fra egne parforhold!

Guys and Dolls er ren underholdning. Historien er sammenhængende og letfattelig, og da sproget er dansk, vil alle uden problemer kunne se stykket.

Nathan Detroit (Niels Ellegaard) lever af at organisere hasardspil i New York. Nathan og hans to venner Benny Southstreet (Donald Andersen) og Goodie Goodie Johnson (Michael Hasselflug) minder en del om Olsen banden, mens Nathans kæreste, og forlovede gennem 19 år, Adelaide (Lisbeth Gajhede), til tider kan minde lidt om Yvonne. Nathan har lovet Adelaide, at han vil holde op med sin spillevirksomhed, men inden skal han lige arrangere sit sidste spilletræf, som blandt andet inkluderer storspilleren Sky Masterson (Anders Nyborg). For at få penge til at leje et spillelokale indgår Nathan et væddemål med Sky, om at Sky ikke kan få en hvilken som helst pige med på en rejse til Cuba. Sky accepterer væddemålet og får til opgave at lokke Sarah Brown (Joy-Maria Frederiksen), en ung pige fra Frelsens hær, med til Cuba. Herefter sker en masse forviklinger mellem personerne, med mange sjove bemærkninger til følge: "Hvis en mand ikke har en dame, hvem skal så råbe af ham", "Han er en vidunderlig mand, hvis bare han ville forandre sig" og "Få dig en mand i dag og lav ham om i morgen".

Slutningen på stykket skal ikke afsløres her, men hvis du er til let underholdning, med mulighed for at få dig et godt grin, er "Guys and Dolls" en forestilling for dig. Guys and Dolls spiller frem til den 18. oktober 2003.