Flere nyheder

 
Litteratur
Gys for småfolk

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gys for småfolk
Fre. 30. jan. 2004

Otte norske forfattere giver hver sit bud på gyserhistorier til brug for oplæsning for børn i den netop udkomne "Er døren låst? - Gys for småfolk". Historierne er ment til at give børnene et lille gys uden at skræmme livet af dem. Flere af historierne er ikke deciderede uhyggelige, men handler om uforklarlige fænomener, som man kan tale med børnene om bagefter.

I historien "De sorte kugler" bliver der fremsagt en teori om, at det er menneskenes angst, der fostrer overnaturlige hændelser. I gamle dage var det trolde og drager, man var bange for. I dag ved man bedre, men mennesker er stadig bange for forskellige ting: biluheld og pludselige ulykker for bare at nævne nogle få, men hvad manifestere angsten sig så i? - sorte kugler?

"Manden fra Skapsno" handler om en dreng, som ser noget, der minder om en skytsengel, i et træ. Ingen andre kan se ham, men englen redder først ham og hans mormor fra at blive ramt af en gren, og dernæst bliver drengen reddet ud af et tog, der bliver afsporet i et stormvejr. Der er stadig ingen der vil tro på drengen, men det er et åbent spørgsmål, om der er engle til...

Der er også ægte spøgelseshistorier med i samlingen. I "Spøgelseshuset" er der nogle børn, som kan høre et spøgelse gå frem og tilbage og græde, og i "Kniven stikker" ser to børn et spøgelse svæve gennem haven. Da de to børn undersøger sagen viser det sig at være nabokonen, som smutter igennem haven, men i slutningen af fortællingen afsløres det, at hun var hjemme hos sig selv, den dag pigerne så spøgelset, og hvad var det så, de så?

Det er nemt at vælge den historie man mener passer bedst til sit barn og dets aldersniveau. F.eks. vil "Det lille flinke spøgelse" være god at læse op for de små børn, mens "Er døren låst" vil få det til at risle ned af rygraden selv på større børn. Novellesamlingen vil kunne forstås og "nydes" af børn fra 6 år op til 12 år. De mindst uhyggelige historier ligger forrest i samlingen, mens de mest uhyggelige kommer til sidst.

Køb eller bestil bogen hos bog&idee

Er døren låst? - Gys for småfolk
Af:
Jon Bing, Klaus Hagerup, Axel Hellstenius, Ulf-Arvid Mejlænder, Kjersti Scheen, Gunnar Staalesen, Arne Svingen og Marianne Viermyr, Illustrationer: Hilde Hodnefjeld

Gyldendals Forlag, 30. januar 2004
Indbundet 160 sider