Flere nyheder

 
Litteratur
Det vi ved

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Det vi ved
Fre. 20. feb. 2004

'Historien gentager sig selv' og 'du skal lære af dine fejl'. Disse to generelt accepterede sandheder har Anne Lise Marstrand-Jørgensen bygget sin første roman, "Det vi ved" over. Romanen kræver fuld koncentration, for der sker mange spring i tid og sted i handlingen, og det kan være svært at holde styr på personerne.

Laura på 30 år har efter sin mors død besluttet at indtale sine barndomserindringer på bånd. Hun føler, at hun har mistet den eneste, som rigtigt har kendt og oplevet barndommen sammen med hende og vil sikre, at hendes minder ikke bliver glemt. Alt skal med, så hun får også en ven til at grave oplysninger frem om den far, hun aldrig har kendt, og som moderen aldrig har villet fortælle om. Ind imellem kommer moderens erindringer også til udtryk, hvilket godt kan virke lidt forvirrende, eftersom Laura ikke har nogen mulighed for at vide hvad moderen har gjort eller tænkt.

Som historien udvikler sig får man indtryk af at Laura er en pige, som aldrig rigtigt har passet ind nogen steder. Moderen følte sig fremmedgjort over sin datters trang til at læse og lære. For at være noget i familien prøver Laura at blive en mor for sin søster Vita, som hendes mor har svært ved at engagere sig i, dels fordi Vita er født uden øjne, og dels fordi hun arbejder meget. Vita har dog svært ved at kapere al den opmærksomhed, Laura giver hende, og reagerer ved at trække sig meget ind i sig selv. Hvert sted, hun kommer, forsøger Laura at tilpasse sig de forventninger, folk har til hende, men ender med ikke at kunne finde sig til rette nogen steder eller sammen med nogen. Hun mister lidt efter lidt sig selv, eller kan man det, når man ikke ved, hvem man er og ikke kender sine rødder? Det er måske den dybere mening med at indtale sine erindringer på bånd.

Det vi ved er historien om Lauras opvækst og vej til at blive den hun er i dag. Romanen afbilleder Lauras søgen efter sandheden om sig selv og sine rødder og ikke mindst hendes opdagelse af, at gamle mønstre gentager sig selv, og at det kræver handling fra hendes side, hvis hun skal undgå at begå de samme fejl om og om igen..

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Det vi ved
Gyldendals Forlag
Antal sider: 231
Udgivelsesdato: 20.02.2004
ISBN: 87-02-02385-7