Flere nyheder

 
Litteratur
Tåbernes fest

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tåbernes fest
Man. 1. mar. 2004

"Tåbernes fest" af Bridget Crowley handler om den fattige, forældreløse John, der bor på en katedral-skole, hvor der foregår både sælsomme og ubehagelige ting. Bogen er fyldt med spænding, intriger og mysterier. Den er umulig at slippe og bør være et must for alle drenge og piger i teenagealderen.


John er søn af en stenhugger, som er død i forbindelse med en arbejdsulykke i den store katedral. John var sammen med ham og fik ved samme lejlighed knust sin ene fod. Eftersom han nu er forældreløs og fattig, er han blevet taget ind i katedralens skole og optaget i skolens kor. De fleste mener, han bør være taknemmelig, men samtidig bliver han udsat for gentagne ydmygelser og afstraffelser og må udholde både sult og kulde.

Alle kordrengene glæder sig til Tåbernes fest, hvor en af drengene skal udnævnes til narrebiskop. Festlighederne inkluderer at narrebiskoppen skal afholde gudstjeneste, og at alle drengene skal til en overdådig fest, hvor narrebiskoppen bestemmer, hvad der skal serveres, og drengene får lov at tage af fadene før præsterne. Det bliver Johns bedste ven Hugh, som bliver valgt til narrebiskop til stor fortrydelse for Matthew, som er forsanger i koret og en tyran overfor alle de andre drenge.

Under optakten til festlighederne sker flere ting, som undrer John, og som han ikke kan finde nogen mening med. Han er vidne til hemmelige møder mellem præster og fremmede folk, han ser en præst skælde en anden præst ud, til denne går grædende derfra. Under det hele ulmer hadet til jøderne, som flere af byens prominente og rige mennesker skylder penge.

Hvem er ven og hvem er fjende? Hvad er falsk og hvad er sandhed? Hvad handler stridighederne i virkeligheden om? Der er mange lag i historien og løsningen får man først på de sidste sider i bogen.

Tåbernes Fest minder i høj grad om plottet i I rosens navn. Båden fordi historien foregår i kirkeligt regi, men også fordi den i høj grad handler om, at kirkens mænd måske ikke er så gode, som man skulle tro, og at der er sandheder, som forsøges holdt skjult for offentligheden. Rige og magtfulde mænd har automatisk mere ret end en fattig og forældreløs dreng, og selv veluddannede mænd ligger under for overtro og hysteri.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Bridget Crowley: Tåbernes Fest
Gyldendals Forlag
Sider:
Udgivelsesdato: 27.02.2004
ISBN: 87-02-02094-7