Flere nyheder

 
Litteratur
Forståelse fremmer samtalen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Forståelse fremmer samtalen
Tor. 1. apr. 2004

Må jeg komme med en anbefaling? Begynd at læse Preben Grønkjærs navnkundige 'Forståelse fremmer samtalen' fra side 125. Det er nemlig hér, den omfattende teoretisering over forskellige kommunikationstyper bliver nærværende, erfaringsrig og så malerisk, at det er skægt. Og vigtigst af alt for bøger udi selvudviklingsgenren: Hér møder man sit jeg og sine nærmeste i hele 16 typer!

Klassifikationen af os selv og medmennesket i typificeringer er gammelkendt og har haft mange navne; segment, animus/anima, arketyperne - ja, selv Bibelens lignelser optegner forskellen til vores næste. Altså: Intet nyt og revolutionerende opnås ved at skrive endnu en bog om det evige mysterium, vi er for hinanden.

Ikke desto mindre er Preben Grønkjærs værk, Forståelse fremmer samtalen, et udmærket indlæg i den ongoing debat om menneskers forskellighed. Rodfæstet i Jungs hovedværk, Psychologische Typen, deler Preben Grønkjær sindene op i et fintmasket net af tænketyper, føletyper, sansetyper, intuitionstyper, vurderetyper og perciperetyper foruden de to grundsubstanser: den introverterede og ekstraverterede. Kombinationsmulighederne for de mange mulige facetter er 16, og alle 16 typer er grundigt beskrevet over mere end 25 sider i bogen. Og det er for meget. I denne høstak af kommunikationsprofiler kunne forfatteren have ydet sin læser den service at prioritere og opdele sit stof, således at man kunne nyde pirringen ved at finde sig selv som andet og mere end en forbeholden typificering, der til forveksling ligner beskrivelsen fra et tillæg til Alt for Damerne.

Måske skulle det omfattende materiale i Forståelse fremmer samtalen have været koncentreret om overskrifter med realistiske scenarier som f.eks. arbejdspladsen, parforholdet, familien eller forhandlingssituationen i stedet for blot i typerne. Nuvel - dermed ville stilen også blive væsentligt mere populistisk, men det publikum, der vælger at investere i en selverkendelsespublikation som 'Forståelse fremmer samtalen', er opflasket med funktionelle opskrifter på en mulighed for levet liv, så det ville ikke svække oplagstallene.

Forståelse fremmer samtalen yder sin læser en anstændig indføring i Jung, og alene den cadeau gør den værd at have på hylden. Om bogen vil vinde indpas på læreanstalter som seminarier og højskoler må tiden vise - og herfra skal der til slut krydses fingre for, at den potentielle læserskare har lagt lanceringssloganet for Orange: "Samtale fremmer forståelsen" bag sig, da det er et ordspil, som øjensynligt ikke vil skabe den tiltænkte synergi!

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Preben Grønkjær: Forståelse fremmer samtalen
Gyldendals Forlag
Sider: 189
Udgivelsesdato: 31.03.2004
ISBN:87-02-02648-1