Flere nyheder

 
Litteratur
Flaskeposten

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Flaskeposten
Fre. 23. apr. 2004

Flaskeposten af Linda Lassen er en spændende og vedkommende bog for børn og unge i alle aldre. Den tager mange relevante temaer op som f.eks. mobning og klikedannelser. Den berører også kort incest, voldtægt og vold og kan evt. bruges som et slags debatoplæg om hvad der kan ske med folk, som har været udsat for den slags ting og ikke fået det fortalt og dermed bearbejdet. Det er en lidt sørgelig bog med en mors alkoholisme som det gennemgående tema, men den udtrykker også håb, for at moderen kan komme i behandling og få det bedre.

Flaskeposten er en bog der kan læses af både børn og unge. Bogens hovedperson er Stine, som gør hvad hun kan for at få tilværelsen til at fungere med en fordrukken mor, to søskende og en omverden, som ikke må finde ud af hvor galt det i virkeligheden står til.

Eftersom de fleste i dag kender mindst en alkoholiker, vil bogens tema desværre være relevant for mange. Problemerne bliver her gennemgået fra et barns synsvinkel, og man får en bedre forståelse for, hvordan børn føler og tænker, hvilket ansvar de tager på sig i forhold til alkoholikeren, og hvorfor det ofte ikke er nogen god løsning for især større børn at komme i pleje.

Stines mor og far er skilt, det bliver ret hurtigt klart at faderen ikke kunne holde til moderens drikkeri. Moderen er egentlig dygtig og talentfuld, men har øjensynlig haft nogle grimme oplevelser som barn og ung, som hun ikke har fået bearbejdet, og hun bruger alkoholen til at slippe for at tænke på det. Stine har set en udsendelse om en, der blev rask efter at have været på et behandlingssted på Island, og hun gør nu, hvad hun kan for at spare penge op, så moderen også kan komme af sted. Stines lillesøster Louise forstår ikke så meget af det hele, og hendes storebror Bertel kan ikke håndtere det, og gør hvad han kan for at distancere sig fra moderen såvel som resten af familien.

Børnene har en gang været i pleje på en gård med nærværende plejeforældre og masser af dyr, men som Stine siger, når alting bare er så rigtigt, så kommer man selv og den baggrund, man kommer fra, bare til at føles endnu mere forkert.

Stine har brug for at tale om alle de tanker, hun gør sig, men Bertel trækker sig væk og hun tør ikke tale med nogen uden for familie, for tænk hvis de blev sat i pleje igen. Hun finder så på at sende en flaskepost med sin adresse og kort efter dumper det første brev fra Svava fra Island op. Om Svava er en virkelig eller en opdigtet person er svært at afgøre, men gennem sine breve får Stine luft for sine tanker og følelser, samtidig med at hun prøver at hjælpe Svava med de problemer, hun har.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Linda Lassen: Flaskeposten
Gyldendals Forlag
Sider: 184
Udgivelsesdato: 23.04.2004
ISBN: 87-02-02792-5