Flere nyheder

 
Litteratur
Før og efter Bella

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Før og efter Bella
Tir. 18. maj 2004
"Før og efter Bella" af Maja Hjertzell er en bog for alle unge mennesker som befinder sig i de ældste klasser i folkeskolen, og som gør sig en masse tanker om sig selv, deres fremtid, samfundet og hvilke meninger og standpunkter de bør indtage i forholde til de forskellige kontroversielle emner de støder på i deres dagligdag. Bogen giver en masse at tænke over og meget at relatere sig til og tænke over, både for unge mennesker, deres forældre og lærere.

Bogen handler om Filip, som er en helt almindelig dreng, fra en helt almindelig familie. Han er begyndt at komme sammen med den smukke Saga, men uden egentlig at vide, hvordan det gik til og hvordan man gebærder sig i et forhold. En dag begynder en ny pige i klassen, Bella. Hun kan ikke betegnes som pæn, og hun lægger sig hurtigt ud med flere af klassekammeraterne og lærerne, fordi hun har nogle klare holdninger og principper til samfundet og dets værdier. Hun kæmper for sine idealer og hun stiller spørgsmål og diskuterer. Selv om Filip egentlig ikke synes, han har så meget styr på samfundet og mere er typen som kan se en sag fra flere forskellige synsvinkler og derfor ikke virker så kategorisk og skråsikker som Bella, har han alligevel nogle meget fornuftige synsvinkler.

Før og efter Bella tager fat i en masse forskellige emner, f.eks. kønsroller, skønhedsidealer og skønhedskonkurrencer, det at der for piger bliver kigget mere på den ydre skønhed end på det der i hovedet. Det bliver også pointeret, at lærere siger, at det er meget vigtigt, at eleverne tager stilling og ansvar, men samtidig viser deres handlinger, at det er en hul floskel, som de har lært engang, men ikke lever efter. Hvordan kæmper man bedst for sin sag, får man noget ud af at begå selvmord eller lave graffiti for at bevise en pointe, eller er det hele omsonst? Hvad er det at være forelsket, hvordan mærker man det og er det i virkeligheden det samme som at være venner? Hvordan finder man ud af hvad man kan sige og ikke sige om kæresten til sine venner og hvordan klarer man hele mystikken omkring sex og det at miste sin mødom.

Der sker en stor udvikling med unge mennesker i de sidste år af folkeskolen, der er meget man skal have styr på, mange forandringer der skal gennemleves, og der bliver forventet en masse fra omgivelserne. Pludseligt er det andet køn spændende og man skal til at finde ud af hvordan man gør når man er et par, ikke mindst hvordan man opfører sig i forhold til hinanden, sine venner og forældrene. Pludseligt er der også en masse med sex, har de andre gjort det, hvordan kommer jeg af med min jomfrudom, osv. Samtidig med at der sker forandringer på det personlige plan, stilles der fra samfundets side en forventning om, at man nu begynder at følge med i, hvad der sker ude i den store verden og danne sine egen meninger om alle de ting, man bombarderes med dagligt. Der ligger altså en forventning om at man begynder at opfører sig som et voksent og ansvarligt menneske, men forældre og lærere behandler stadig en som et barn, og det er en meget svær balancegang.

Før og efter Bella tager fat i hele denne overgangsfase og læseren har efter endt læsning forhåbentligt fået et mere nuanceret syn på at være teenager i et moderne samfund.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Maja Hjertzell: Før og efter Bella
Forlag: Gyldendal
Sider: 176
Udgivelsesdato: 14.05.2004
ISBN: 87-02-01679-6