Flere nyheder

 
Litteratur
Pasta Basta

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Pasta Basta
Ons. 26. maj 2004
Det er tydeligt at Tine Tholstrup er passioneret omkring madlavning og ikke mindst pasta og gode råvarer og det er en sand fornøjelse at læse hendes, bog som er en ny og gennemrevideret udgave af Den store Pasta Basta fra 1995. Der er tilføjet mange nye opskrifter og flere nye farvefotos taget af Jes Buusmann.

Tina Tholstrup har i sin kogebog Pasta Basta taget hensyn til at der i vores moderne tilværelse ofte ikke er særlig meget tid til at lave mad og at danskere i hvert tilfælde ikke er særligt villige til at bruge mange penge på mad. Bogens opskrifter er delt utraditionelt op i klassiske retter, som er baseret på kendte retter, eksotiske retter som er inspireret af andre krydderier end dem, der traditionelt bruges i det danske køkken. Danske retter som tager udgangspunkt i danske råvarer og som er afhængige af sæsonen. Så er der et afsnit med retter som tager mere tid eller er dyrere under Festlige retter, herefter inspiration fra Middelhavskøkkenet og det mere raffinerede og til sidst de lynhurtige retter, som tager hensyn til at man ikke altid har god tid.

Som kogebog er bogen flot at have på hylden og inspirerende at have med i køkkenet. Bogen har en smule svært ved at lade være med at klappe sammen om den opskrift, man havde slået op på, og selv om der er valgt noget smukt og kraftigt papir til bogens sider, er der ikke tænkt på, at det kan være rart at siderne kan tørres af. Det er ikke en begynderbog da der anvendes ord som blanchering, sautering osv. og disse termer forklares ikke. Alle opskrifter er stillet op efter samme mønster, hvilket letter brugen af bogen meget, det ville dog have hjulpet endnu mere hvis fremgangsmåden var stillet op i punktform, så det var nemmere at følge med i opskriften. Til stort set alle opskrifter følger et tip med, det kan handle om andre kød, grøntsags eller svampetyper, der kan bruges i opskriften eller hvordan retten kan gøres billigere eller bare information om enkelte af ingredienserne.

Da Tine Tholstrup er ernæringsforsker og blandt andet har forsket i hvordan mælkeprodukter kan gøres sundere for mennesker at spise, er det naturligt at hun også vil sørge for, at hendes opskrifter er sunde og nærende. Det er overraskende at der ikke til hver opskrift er angivet indholdet af kulhydrater, fedt og protein. Det er til gengæld glædeligt, at hun har taget den igangværende diskussion, om hvilken kostpyramide man skal spise efter, op. Landbohøjskolen hvor Tine Tholstrup arbejder har i mange år udtalt, at man bare skal spise mindre fedt, og den forskning der foreskriver, at vi ud over at spise mindre fedt også skal skrue ned for indtaget af hurtige kulhydrater anerkendes endnu ikke. På trods af sin arbejdsplads anerkender Tine Tholstrup at der er uenighed, om hvordan man skal spise, og giver nogle gode anvisninger om, hvad man skal gøre alt efter hvilken model man tror på.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Tine Tholstrup: Pasta Basta
Forlag: Gyldendal
Sider: 264
Udgivelsesdato: 26.05.2004
ISBN: 87-02-00714-2