Flere nyheder

 
Litteratur
Sandheden bag sandheden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sandheden bag sandheden
Ons. 26. maj 2004
Hvis Anne Holt havde holdt sig til at skrive en god kriminalroman og dermed halveret antallet af siderne i bogen, ville Sandheden bag sandheden sikkert have været en rigtig god bog. I stedet for har hun valgt at blande krimien op med et mix af seksuelle frustrationer, problemer med familiens accept, homofobi, etc. som både svækker plottet og gør historien overdrevet langtrukken.

Selve mordsagen er ellers yderst spændende, fire personer myrdes kort før jul, et rigt ægtepar og deres ældste søn samt en ukendt mand. Det kommer hurtigt frem, at der har været indre stridigheder i familien og mistanken falder på den yngste søn, hans kone, samt hans søster. Der er stærke motiver og sagen virker oplagt, hvis det ikke lige var for den mystiske ukendte mand. Kriminalinspektør Hanne Wilhelmsen er dog den eneste, der interesserer sig for det fjerde lig og hans rolle i affæren. Samtidig med opklaringsarbejdet skal hun også slås med indre dæmoner. Mange af disse dæmoner forekommer som hentydninger, uden man egentlig får en nærmere forklaring på, hvad det er der er sket i hendes fortid, som skaber så mange problemer for hende. Hanne Wilhelmsen er homoseksuel og hendes partner ønsker sig brændende et barn. Partneren er af tyrkisk afstamning og har en rig far, hvorfor hun også er ved muffen, selv om man kan undre sig over at hun ikke er frosset ud af sin muslimske familie, pga sin seksualitet. Hanne er til gengæld frosset ud af sin familie, ikke mindst fordi hendes nevø har udviklet homofile tendenser, som hans forældre dels tilskriver alderen og dels Hannes indflydelse.

På grund af alle de hentydninger der forekommer til ting, der er sket i fortiden, som skal forklare, hvorfor folk har det sådan med hinanden som de har i dag, virker det som om Sandheden bag sandheden er anden bog i en føljeton, og man forstår ingenting, fordi man ikke har læst den første bog. Forfatteren har tydeligvis forsøgt at male nogle meget omfattende portrætter af bogens personer for at læseren skal få et tydeligere billede af deres karakterer, men hun opnår ikke andet end forvirring og kedsommelighed fordi handlingen snegler sig af sted. Det er synd at Anne Holt ikke har nøjes med at skrive selve kriminalromanen eller simpelthen har brugt stoffet til to meget forskellige bøger.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Anne Holt: Sandheden bag sandheden
Forlag: Gyldendal
Sider: 320
Udgivelsesdato: 25.05.2004
ISBN: 87-02-02735-6