Flere nyheder

 
Litteratur
Jeg dør, men mindet lever

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jeg dør, men mindet lever
Tir. 1. jun. 2004

At dømme ud fra titlen på bogen skulle man tro, at "Jeg dør, men mindet lever - personlige tanker om aids" af Henning Mankell indeholdt en samling beretninger fra folk med AIDS, som forfatteren har mødt for siden at nedskrive deres historier. Dette er dog ikke helt tilfældet, da forfatteren godt nok har mødt folk med AIDS og også skriver lidt om, hvad de har talt med hinanden om, men hovedparten af bogen handler om Henning Mankells egne tanker og oplevelser, og det er kun en brøkdel af disse der decideret handler om AIDS.

Bogen indeholder ikke meget nyt, men ved at købe den, støtter man Plans hjælpearbejde til HIV og AIDS-ramte familier i Uganda. Dette hjælpearbejde går til dels ud på, at hjælpe syge mennesker med at lave en erindringsbog til deres efterladte, som for en stor dels vedkommende vil være for små ved den syges dødsfald, til at kunne huske meget om dem, eller besidde nogen viden om deres egen historie. Mindebøgerne er altså en måde, hvorpå de efterladte kan bevare fortællinger og minder fra de døde.

Henning Mankells fortælling får ikke læseren til at komme tættere på de mennesker, der lider af den frygtelige sygdom. Man berøres faktisk meget mere af efterskrifterne af Renée Toft Simonsen og Sigrid Riise, som begge er medlemmer af Plan Danmarks bestyrelse. Mens Henning Mankell hovedsagelig tager udgangspunkt i egne oplevelser, angst, drømme og minder, går kvinderne meget mere konkret ind og fortæller om folk de har kendt, som døde af AIDS, samt fortæller om det arbejde Plan Danmark rent konkret går ind og laver, og det er noget mere spændende læsning.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Henning Mankell: Jeg dør, men mindet lever - personlige tanker om aids
Forlag: Gyldendal
Sider: 128
Udgivelsesdato: 27.05. 2004
ISBN: 87-02-02736-4