Flere nyheder

 
Litteratur
Kunstneren Jens Galschiøt

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kunstneren Jens Galschiøt
Tor. 19. aug. 2004

Aidoh - Art In Defence Of Humanism udsender Erik Meistrups bog: "Jeg anklager.. - om kunstneren Jens Galschiøt", som de fleste nok især kender for "Min indre svinehund" og "Skamstøtten". Men Galschiøt har lavet meget andet, som ikke rigtigt er nået ud til danskerne, og det prøver Erik Meistrup nu at lave om på.

Titlen "Jeg anklager" er en henvisning til Zolas brev fra 1898 i Dreyfus-affæren, og det virker lidt for selvsmagende. For det, det går ud på, er, at Jens Galschiøt er offer for en sammensværgelse i dansk kunst- og kulturliv, der nægter han den glans og berømmelse han fortjener. Således kører de første par kapitler, indtil det bliver så ulideligt, at man næsten lukker bogen - men lad være med det. For på et tidspunkt viger alt dette ævl til fordel for en beskrivelse af Jens Galschiøts værker, hans fremgangsmåde, værksted, happenings etc. - og fra her af bliver det virkeligt interessant. Galschiøt afslører sig som en kunstner af uanet spændvidde, og man kan kun undre sig over, hvor lidt man kender til hans værker herhjemme.

Næsten alle hans værker er samfundskritiske og har en tydelig morale. Der er f.eks. "Just do it" fra 2001, hvor man ser en radmager og ellers nøgen mand i Nike-sko - en kritik af et firma, der producerer mærkevaresko under elendige vilkår i den 3. verden, mens man herhjemme lancerer produkterne gennem livsstilsreklamer om den personlige frihed til at gøre, hvad man vil. Alt dette fremgår tydeligt af det både æstetisk smukke og foruroligende værk, uden at det af den grund forfalder til banalitet. Kunsten er for Galschiøt først og fremmest et middel til udtrykke sine politiske holdninger og påvirke sine omgivelser: "Kunst er formen og politiken er udtrykket."

De to hovedværker, Skamstøtten og Svinehunden er naturligvis også beskrevet. Det er især interessant at følge hele udviklingen i Svinehundene: Min indre svinehund blev skabt i 1993 og stillet op som en gigantisk, international happening: 20 statuer i 20 intetanende europæiske byer, som opråb mod racisme. Byernes reaktion var vidt forskellige, nogle tog imod den med begejstring, nogle var forargede, og i München truede borgmesteren endda Galschiøt med, at han ville blive arresteret, hvis han nogensinde viste sig i byen. I 2003, ved statuernes 10-års jubilæum, begyndte Galschiøt at efterlyse statuerne for at se, hvad der var blevet af dem. I Frankrig er alle statuerne f.eks. forsvundet, og MIB (My Inner Beast Intelligence service) udsendte derfor i forbindelse med det franske præsidentvalg en række plakater, hvor man afviste rygter om at de forsvundne svin havde taget menneskeskikkelse og nu var opstillet til præsidentvalget. Se mere om de forsvundne svinehunde på www.aidoh.dk

Galschiøts produktion indeholder dog også meget andet. F.eks. har han en forkærlighed for at genskabe levende tekstile udtryk til kobber, som f.eks. Erik Mortensens berømte blækspruttekjole eller læderjakken i Local Hero. Alle stoffets folder fremtræder på forunderligste vis i statuerne. Nogle har sikkert også set Ringbærerens jakke, populært kaldet Frodos jakke, der står i Marselisborg slotspark - bemærk, hvordan dronnings illustrationer til Ringenes Herre er indgraveret i knapperne.

Et meget interessant projekt er også Fortællebrønden fra 2003, der var et forslag til en ny H.C. Andersen skulptur i anledning af digterens 200 års jubilæum i 2005. Den blev ikke valgt af byrådet, men befolkningen har været så begejstret for statuen, at man har oprettet en indsamlingskomité, der skal indsamle pengene til at købe Fortællerbrønden, der skal gives til Odense som en slags folkegave. Man kan kun ønske dem held og lykke med foretagendet.

Bogen "Jeg anklager" er et overmåde interessant indblik i en yderst produktiv dansk kunster og hans store spændvidde. I billedserier kan man følge skabelsen og udviklingen af enkelte statuer, som f.eks. den uhyggelige Budbringeren. De fleste vil formentlig opdage, at de kender mange flere af Galschiøts værker, end de selv var klar over, mens de bladrer gennem bogen og dens mange flotte illustrationer, og de fleste vil formentlig også føle trang til selv at se værkerne. Ganske inspirerende!

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Erik Meistrup: Jeg anklager.. - om kunstneren Jens Galschiøt
Forlag: Aidoh
Sider: 180
Udgivelsesdato: 15.06.2004
ISBN 87-990178-0-6