Flere nyheder

 
Litteratur
Slægten på Jamaica

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Slægten på Jamaica
Ons. 29. sep. 2004

Michelle Pavers "Slægten på Jamaica" er både en slægtsbog, historiebog samt et værk som beskriver det kvindesyn, som eksisterede selv blandt højtuddannede i slutningen af 1800 tallet og begyndelsen af 1900 tallet.

Madeleine bor med sin mor og far i Skotland. De stammer oprindeligt fra Jamaica, men er rejst derfra og har bosat sig i Skotland. Faderen er i hæren og må tage af sted fra sin gravide kone og Madeleine, og mens faderen er væk, går fødselen i gang. Der er ikke nogen hjemme, så den 10-årige Madeleine er nødt til at være fødselshjælper for sin mor. Desværre går alt galt, både med fødslen og i hæren, moderen dør i barselssengen og faderen dræbes i et slag. Som 10-årige efterlades Madeleine forældreløs med ansvaret for sin lillesøster. Pigerne tages ind af en religiøs tante, som ikke undlader konstant at gøre opmærksom på, at pigerne er syndige, eftersom deres forældre ikke var gift. Madeleine bliver også klar over, at forældrene har gjort et eller andet forfærdeligt på Jamaica, men kan ikke finde ud af hvad det er.

Som voksen tvinges Madeleine til at gifte sig med en mand, som er adopteret ind i hendes egen slægt, selvom manden ikke er klar over slægtskabet. Lillesøsteren Sophie er blevet syg og kræver tørre og varme himmelstrøg, Madeleine må vælge imellem at prostituere sig for at tjene nok til at sende Sophie på sanatorium eller gifte sig med manden. Hun vælger det sidste, ikke mindst af nysgerrighed efter at se Jamaica, hvor hun selv blev undfanget. Ægteskabet bliver en katastrofe, idet hendes nye mand har en brist som aldrig udpensles nærmere, men som gør ham meget skamfuld. Det er nu op til Madeleine at gøre op med uvenskabet og hadet i sin familie og forsøge at finde kærligheden.

Slægten på Jamaica er en spændende historisk roman om en ung kvindes skæbne, uforsonligheden over for fejl, tilgivelse samt et kvindesyn, som virker fuldstændigt uvirkeligt i dag. Samtidig fås også et indblik i de indfødtes religion og tro på hvordan verden hænger sammen, - en tro som ikke harmonerer særligt godt med kristendommen og derfor forsøges undertrykt, men ikke desto mindre en tro, som de indfødte tror fuldt og fast på.

Michelle Paver: Slægten på Jamaica
Forlag: Sommer & Sørensen
Sider: 411
Udgivelsesdato: 22.09.2004
ISBN: 87-90189-57-4