Flere nyheder

 
Litteratur
Fra det gamle København

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fra det gamle København
Tor. 9. dec. 2004

"Fra det gamle København" er bogen om dengang, Frederiksberg lå langt uden for bymurene, Valby og Amager var bøndersamfund og ruder konge var knægt. Ordrigt og vel illustreret fortæller Jørgen Larsen om byens ludere, ildebrande, syge og kongelige i generationer. Og om hvordan byen omkring dem forandredes og forvandledes gennem flere århundreder.

Mange af de historieløse generationer, der har ligget under for flere årtiers pædagogik, som nærmest dikterede, at faktuel viden var skadeligt for kreativiteten, kan bare drømme os tilbage til et indlært ukendt København i 'gamle dage'. Måske var det hér, Herman Bang spadserede og fandt sit hektiske byliv, måske var det hér, de værste rendestene flød, og måske var det hér, det gamle Københavns luderkvarter lå?

For nu at begynde med det sidste, så slår Jørgen Larsens københavnsbog Fra det gamle København fast, at luderne - dem kunne man få alle vegne, men værst (eller bedst og billigst, om man vil..) stod det til i området ved Adelgade og dér hvor det nuværende Filmhus ligger. De fysiske gader er jævnet med jorden; bortsaneret over en periode, der strakte sig helt op til midten af sidste århundrede. Væk er de berygtede Brøndstræder, og der er vel endnu nogle borgere tilbage i hovedstaden for hvem 'byfornyelse' ikke knyttes til Vesterbro, men derimod Frederiksstaden.

Fra det gamle København er en oplysende og fængende bog fra læs let og hurtigt-forlaget Aschehoug. Billedmateriale og illustrationer er formidable. Utvivlsomt har forfatteren taget sit udgangspunkt i et overvældende materiale, så selvom kun smulerne tilfalder den læsendes glubende appetit, er det værd at tage med. For vi historieløse kan sagtens underholde os med, at Krystalgade har heddet Skidenstræde, fordi det var hér, byens lort flød i rendestenene, og det er da ganske morsomt - for nu at citere vores dronning - at Kongens Nytorv inden Chr. V tog affære dengang var en stor, sølet pøl med tilnavnet Hallandsåsen. Og Fra det gamle København tilfredsstiller den filosofiske sjæl, der i det daglige undrer sig over, at byens nordligste station hedder Østerport. Det gør den simpelthen, fordi den er blevet flyttet ad flere omgange, uden at et logisk navn er flyttet med. På samme måde er Halmtorvet blevet flyttet: Fra den nuværende Rådhusplads, hvor der i svunden tid blev handlet med.. ja, halm!

Jørgen Larsen skriver engageret, vidende og formidlingsivrigt, og man mærker hans utvivlsomme interesse for både det sociale, arkitektoniske, byplanlægningsmæssige og historiske, hvilket giver Fra det gamle København en helstøbning, der er klædelig. Ikke mindst for Aschehoug. Derimod kan man mene, at 52 kapitler fordelt på 159 sider måske lige i overkanten til et seriøst værk, men hver kunstner sine æstetiske valg.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Jørgen Larsen: Fra det gamle København
Forlag: Aschehoug
Udgivelsesdato: 08.11.2004
Sider: 159
ISBN 87-11-22256-5